Η Ρουτίνα και η πτώση

Ο Ψευδάργυρος Χλωροφύλλης, αγουροξύπνησε τρομερά μπαϊλντισμένος από το ξυπνητήρι-φαρσέρ που του είχε χαρίσει στα γενέθλιά του ο κακός προϊστάμενός του. Για να το εκδικηθεί, το σκότωσε μ' ένα σφυρί ενισχυμένο με πλεξιγκλάς για να μη σπάζει.

Τότε, σηκώθηκε απ' τη στρωματσάδα του, και μ' ένα τρανταχτό ουρλιαχτό πετεινού, κατευθύνθηκε προς το μπάνιο. Άνοιξε το πλυντήριο, κι αφού καλημέρισε τον φρεσκοπλυμένο γάτο του, ήπιε λίγο χυμό αποκάντω, και βάλθηκε να χτυπάει με μίσος τον μεγάλο σάκο του μποξ που είχε κρεμάσει στο σαλόνι. Ο σάκος έχασε μερικά δόντια και πήρε μια έκφραση ανείπωτου πόνου.

Όταν τέλειωσε με τη γυμναστική του, ο Ψευδάργυρος, έβαλε στην πρίζα το Μ.Π.Ε.Ε.* έχυσε λίγη κίτρινη μπογιά στο στόμιο, κι έπειτα φόρεσε με χαρά το φρέσκο, καναρινί του μποξεράκι. Έπειτα χώθηκε μέσα σε βολικά βαμβακερά ρούχα και κατέβηκε την εσωτερική σκάλα.

Στο παρκοδρόμιο είχε μπαρκαρισμένο τ' ακίνητό του, που τον κοίταζε μουτρωμένο. Αυτός του ανταπέδωσε τον θερμό χαιρετισμό με μια δυνατή κλοτσιά στα καπούλια, που το ανάγκασε, θέλοντας και μη, να ξεκινήσει, όπερ θα πει, να βιάσει τη φύση του, φερόμενο με το στανιό ως αυτοκίνητο. Όταν κάποτε ο Ψευδάργυρος έφτασε στη δουλειά, ο κακός προϊστάμενος του τον υποδέχτηκε μ' ένα ξινό χαμόγελο και του υπενθύμισε για άλλη μια φορά πως είχε αργοπορήσει, μην παραλείποντας να του χαρίσει, ακόμα ένα ξυπνητήρι. Εννέα ώρες μετά, ο Ψευδάργυρος ξεκίνησε για να επιστρέψει σπίτι του. Στο δρόμο σταμάτησε σ' ένα ρεπίπτερο κι αγόρασε αφηρημίδα και μπλε παγωτό με άρωμα μποχαδερού φυστικοβούτυρου.

Κάποτε γύρισε σπίτι και κάθισε στην αγχολυτική πολυθρόνα του. Πατώντας το διακόπτη στο αριστερό μπράτσο της, ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ τον βοήθησε να ξεχάσει οτιδήποτε είχε να κάνει με την πρωινή του εργασία. Έπειτα, έπεσε με τα μούτρα σ' ένα πλήρες γεύμα υποκατάστατων πρώτης ύλης και τέλος χώνεψε με την βοήθεια της Η.Ζ.Χ. **

Γδύθηκε βιαστικά και χωρίς διόλου σκέψεις έπεσε στο κρεβάτι. Τρεις ώρες αργότερα, σηκώθηκε και κατέβηκε ως την πιλοτή του κτηρίου του για έναν περίπατο ελέγχου.

Όλα φαινόντουσαν γνώριμα και στη θέση τους. Το ακίνητο κοιμότανε τον ύπνο του δικαίου. Ανέβηκε στο διαμέρισμα ευχαριστημένος, κι αφού άδειασε στο στομάχι του μισή φιάλη με υπνωτικές παστίλιες, ξάπλωσε στην δέκατη έκτη στάση κατάκλισης που είχε επιλέξει από τον Κ.Ν.Υ***. και κοιμήθηκε σχεδόν αυτόματα στον νεκρικό, τεχνητό του ύπνο, δίχως όνειρα...

Το επόμενο πρωί ξύπνησε παράδοξα ήρεμος, χωρίς το γκάρισμα του ενοχλητικού ξυπνητηριού. Αυτό ήταν μεν ευχάριστο, αλλά οδήγησε γρήγορα το βαρύ από τα υπνωτικά μυαλό του σε πλήρη σύγχυση, η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε σοβαρότατη ανησυχία. Έβγαλε την μάσκα ύπνου και άνοιξε τα μώβ μάτια του (φορούσε Ε.Φ.Ε. 24.****). Τότε μόνο πετάχτηκε πάνω, τινάζοντας τα σκεπάσματα έκπληκτος, καθώς συνειδητοποιούσε την ανεξήγητη αλλαγή των αντικειμένων τριγύρω του. Σκέφτηκε πως θα 'πρεπε να ονειρευόταν, αλλά γρήγορα το απέκλεισε, μιας και είχε να ονειρευτεί τουλάχιστον για τρεις συνεχόμενες δεκαετίες, που όμως τις είχε επιμελώς αρχειοθετήσει με τις παραμικρές καθημερινές λεπτομέρειες, στη σκληρή μνήμη του ηλεκτρονικού υπερλογιστή.

 

Ακολούθησε παύση.

 

Ευθύς αμέσως έτρεξε στο λουτρό κι άνοιξε το πλυντήριο.

Ο γάτος είχε εξαφανιστεί. Ο Χλωροφύλλης άρχισε να κλαίει ενστικτωδώς με μαύρο δάκρυ. Ρουφώντας τη μύτη του, αισθάνθηκε την ευεργετική επίδραση των δακρύων, κι έτσι έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να ξανακλάψει. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε, κι άφησε μια ξεψυχισμένη πορδή.

Τότε μόλις, ένοιωσε «δυστυχισμένος». Προσπάθησε να θυμηθεί την ετυμολογία της λέξης, μα του κάκου. Δεν ήταν παρά ένα μάτσο ακατανόητα σύμφωνα και φωνήεντα. Αναπήδησε, κι έτρεξε στο σαλόνι. Ο σάκος του μποξ και το Μ.Π.Ε.Ε. Απουσίαζαν. Διασχίζοντας βιαστικά τον άδειο χώρο και πιάνοντας με τις παλάμες τους κροτάφους του που είχαν αρχίσει να βομβίζουν, ο Ψευδάργυρος πήρε φόρα, και πάνω σε μια ύστατη κραυγή απελπισίας, τινάχτηκε μ' ένα εξαίσιο άλμα από την μπαλκονόπορτα του διαμερίσματός του, στον δέκατο τρίτο όροφο της υψηλής πολυκατοικίας του. Η μάζα του έκανε ένα θορυβώδες ΠΛΑΦ! καθώς έσκασε πάνω στην οροφή του ακινήτου, που, ντροπιασμένο, αναγκάστηκε να πάει επειγόντως για πλύσιμο.

Τη νύχτα τον είχαν διαρρήξει, μία πιθανότητα βέβαια, που ο αξιότιμος κύριος Χλωροφύλλης, δεν είχε προλάβει φυσικά, να σκεφτεί.

 

 

 

 

 

 

* Μηχάνημα Παραγωγής Έγχρωμων Εσωρούχων

** Ηλεχτρονική Ζώνη Χώνεψης

*** Κωδικός Νυχτιωτικής Υπνοφορίας

****Έγχρωμοι Φακοί Επαφής 24ωρου