σύλληψη των γιατρών-σαμποτέρ

Κατά τη σταλινική περίοδο έγιναν πολλές συλλήψεις και ομαδικές δίκες επιστημόνων που, συνήθως, κατηγορούνταν για κατασκοπεία και σαμποτάζ. Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζεται η δημοσίευση στην Πράβντα της 13ης  Ιανουαρίου 1953, φύλλο 12581, η σύλληψη μιας ομάδας εξεχόντων γιατρών που στην πλειοψηφία τους είχαν εβραϊκή καταγωγή.

 

Άθλιοι κατάσκοποι και δολοφόνοι κάτω από τη μάσκα καθηγητών-γιατρών

 

Δημοσιεύεται σήμερα από το ΤΑΣΣ το χρονικό της σύλληψη των γιατρών-σαμποτέρ. Αυτή η τρομοκρατική ομάδα, που αποκαλύφθηκε πριν λίγο από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας, είχε θέσει ως στόχο, μέσω βλαπτικής θεραπείας, να συντομεύει τη ζωή των στελεχών της Σοβιετικής Ένωσης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, χρησιμοποιώντας τη ιατρική τους θέση και εκμεταλλευόμενα την εμπιστοσύνη των ασθενών, υπονόμευαν σκοπίμως κακόβουλα την υγεία τους, έκαναν εσφαλμένες διαγνώσεις και, στη συνέχεια, καταρράκωναν τους ασθενείς με λανθασμένη θεραπεία. Κρυμμένα πίσω από τον υψηλό και ευγενή τίτλο του γιατρού -του ανθρώπου της επιστήμης- αυτά τα τέρατα, οι δολοφόνοι ποδοπατούσαν το ιερό λάβαρο της επιστήμης. Έχοντας πάρει το μονοπάτι των τερατωδών εγκλημάτων, βεβήλωσαν την τιμή των επιστημόνων.

Οι σύντροφοι Α. Α. Ζντάνοφ και Α. Σ. Σερμπακόφ έπεσαν θύματα αυτής της συμμορίας ανθρωποειδών τεράτων. Οι εγκληματίες ομολόγησαν πως, εκμεταλλευόμενοι την ασθένεια του συντρόφου Ζντάνοφ, του απέκρυψαν σκόπιμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όρισαν στον σύντροφο αντενδεικνυόμενες ιατρικές οδηγίες για αυτή τη σοβαρή ασθένεια και έτσι τον σκότωσαν. Οι δολοφόνοι γιατροί, λόγω της χορήγησης φαρμάκων ισχυρής δράσης και της καθιέρωσης ολέθριων ιατρικών οδηγιών, συντόμευσαν τη ζωή του συντρόφου Σερμπακόφ και τον οδήγησαν στον θάνατο.

Πρώτα απ’ όλα, οι εγκληματίες προσπάθησαν να υπονομεύσουν την υγεία των υψηλόβαθμων Σοβιετικών στρατιωτικών στελεχών, να τους αχρηστέψουν και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν την άμυνα της χώρας. Η σύλληψη των εγκληματιών ματαίωσε τα κακόβουλα σχέδια, τους εμπόδισε να επιτύχουν τον τερατώδη στόχο τους.

Ποιον υπηρετούσαν αυτά τα τέρατα; Ποιος κατηύθυνε αυτούς τους άθλιους προδότες - σαμποτέρ με την εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της Πατρίδας; Ποιο στόχο ήθελαν να πετύχουν δολοφονώντας τους σημαντικούς παράγοντες του Σοβιετικού κράτους;

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετείχαν στην τρομοκρατική ομάδα των γιατρών υπηρετούσαν σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, πουλούσαν την ψυχή τους και το σώμα, ήταν πληρωμένοι πράκτορες.

Οι περισσότεροι από τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας –ο Βόβσι, ο Κόγκαν, ο Φέλντμαν, ο Γκρίνστειν, ο Έτινγκερ και άλλοι – είχαν εξαγοραστεί από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Είχαν προσληφθεί από ένα υποκατάστημα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών -τη διεθνή εβραϊκή εθνικιστική οργάνωση «Τζόιντ».[1] Το βρώμικο πρόσωπο αυτής της κατασκοπευτικής Σιωνιστικής οργάνωσης, που κρύβει άθλιες δραστηριότητες κάτω από τη μάσκα της φιλανθρωπίας, έχει αποκαλυφθεί ολοκληρωτικά.

Στηριγμένοι στην ομάδα των διεφθαρμένων Εβραίων εθνικιστών αστών, οι επαγγελματίες κατάσκοποι και τρομοκράτες της «Τζόιντ», με ανάθεση, και υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, ξεκίνησαν τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως αποδείχτηκε κατά την ανάκριση, ο συλληφθείς Βόβσι, έλαβε εντολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να εξολοθρεύσει τα ηγετικά στελέχη της ΕΣΣΔ». Αυτή η εντολή τού δόθηκε, μέσω της κατασκοπευτικής-τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζόιντ», από τον γιατρό Σιμιλιόβιτς και τον γνωστό Εβραίο μπουρζουά εθνικιστή Μιχόελς.[2]

Η αποκάλυψη της συμμορίας των γιατρών-δηλητηριαστών είναι ένα πλήγμα στη διεθνή εβραϊκή σιωνιστική οργάνωση. Τώρα όλοι μπορούν να δουν τι είδους «ευεργέτες» και «φίλοι του κόσμου» κρύβονται πίσω από την επιγραφή « Τζόιντ».

Άλλα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας (ο Βινογκράντοφ, ο Μ. Κόγκαν και ο Γιεγκόροφ) είναι, όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, παλιοί πράκτορες της αγγλικής μυστικής υπηρεσίας, που την υπηρετούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκπληρώνοντας τις πιο εγκληματικές και βρώμικες εντολές της.

Οι μεγιστάνες των ΗΠΑ και οι «υφιστάμενοί τους» Άγγλοι, γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να κυριαρχήσουν σε άλλα έθνη με ειρηνικά μέσα. Ετοιμάζοντας πυρετωδώς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, στέλνουν συστηματικά τους πράκτορές τους στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ και στις νεαρές λαϊκές δημοκρατίας, προσπαθώντας να επιτύχουν εκεί που απέτυχαν οι χιτλερικοί -να δημιουργήσουν στην ΕΣΣΔ τη δική τους ανατρεπτική «πέμπτη φάλαγγα». Αρκεί να υπενθυμίσουμε το ανοικτό και κυνικό κονδύλι της αμερικανικής κυβέρνησης των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων για ανατρεπτικές τρομοκρατικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι δαπανώνται κρυφά γι’ αυτόν τον σκοπό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών και των Βρετανών.

Ο Σοβιετικός λαός δεν θα πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνά ότι είναι ανάγκη να αυξήσει με κάθε τρόπο την επαγρύπνησή του, να παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις μηχανορραφίες των πολεμοκαπήλων και των πρακτόρων τους, να ενισχύει ακούραστα τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών του κράτους μας.

Ο σύντροφος Στάλιν μας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι επιτυχίες μας έχουν και μια σκοτεινή πλευρά, επειδή προκαλούν σε πολλούς εργαζόμενούς μας καλή διάθεση και αμέλεια. Έχουμε ακόμα αρκετούς αμελείς. Αυτή η στάση πρέπει να τελειώνει. Ειδικά όταν η αμέλεια των ανθρώπων μας δίνει τροφή για αχρείο σαμποτάζ.

Στην ΕΣΣΔ κυριαρχούν απολύτως οι σοσιαλιστικές σχέσεις. Ο Σοβιετικός λαός κέρδισε μια απαράμιλλη στην ιστορία νίκη κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Σε ένα πρωτοφανές σύντομο χρονικό διάστημα, διέλυσε τις τρομερές συνέπειες του πολέμου. Έχουμε επιτυχία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Από αυτά τα γεγονότα, ορισμένοι άνθρωποι συμπεραίνουν ότι τώρα πια ο κίνδυνος του σαμποτάζ, της ανατροπής, της κατασκοπείας έχει απομακρυνθεί, ότι τα αφεντικά του καπιταλιστικού κόσμου θα εγκαταλείψουν τις απόπειρες για ανατρεπτικές δραστηριότητες εναντίον της ΕΣΣΔ.

Έτσι, όμως, μπορούν να σκέφτονται και να συζητούν μόνο οι δεξιοί οπορτουνιστές, άνθρωποι που έχουν αντιμαρξιστική άποψη για την «εξασθένιση» της ταξικής πάλης. Δεν καταλαβαίνουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι επιτυχίες μας δεν οδηγούν στην εξασθένιση, αλλά στην ένταση του αγώνα, ότι όσο πιο επιτυχημένη είναι η πορεία μας μπροστά, τόσο πιο οξύς θα είναι ο αγώνας των εχθρών του λαού, που καταδικασμένοι σε θάνατο, θα οδηγούνται στην απελπισία.

Έτσι μας διδάσκει ο αθάνατος Λένιν, έτσι μας διδάσκει ο σύντροφος Στάλιν.

«Η επανάστασή μας, δηλώνει ο Λένιν, είναι πάνω από όλα. Επιβεβαιώνεται ο νόμος ότι η δύναμη της επανάστασης, η δύναμη της επίθεσης, η ενέργεια, η αποφασιστικότητα και ο θρίαμβος της νίκης μας, ταυτόχρονα, ενισχύουν και την αντίσταση της αστικής τάξης».

Εκθέτοντας την οπορτουνιστική θεωρία, ότι η «εξασθένιση» της ταξικής πάλης συνοδεύεται από επιτυχία, ο σύντροφος Στάλιν προειδοποίησε:

«Αυτή δεν είναι μόνο σαθρή, είναι και επικίνδυνη θεωρία, επειδή αποκοιμίζει τους ανθρώπους μας, τους παγιδεύει, δίνοντας στον ταξικό εχθρό τη δυνατότητα να ανακάμψει και να συγκρουσθεί με τη Σοβιετική εξουσία».

Στην ΕΣΣΔ οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν από καιρό ηττηθεί και διαλυθεί, διατηρούνται όμως μερικά απομεινάρια της αστικής ιδεολογίας, καθώς και μερικά απομεινάρια στην ψυχολογία και την ηθική. Αυτοί οι φορείς των αστικών απόψεων και της αστικής ηθικής -άνθρωποι υπαρκτοί- είναι κρυφοί εχθροί του λαού μας. Ακριβώς αυτοί οι κρυφοί εχθροί, που υποστηρίζονται από τον ιμπεριαλιστικό κόσμο, θα συνεχίσουν να μας βλάπτουν.

Όλα αυτά υποχρεώνουν τον Σοβιετικό λαό να αυξήσει με κάθε τρόπο την επαναστατική του επαγρύπνηση, να παρακολουθεί στενά τις μηχανορραφίες του εχθρού. Το γεγονός ότι μια ομάδα εκφυλισμένων αποβρασμάτων από «ανθρώπους της επιστήμης» για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούσε να λειτουργεί ατιμώρητα, δείχνει ότι μερικά από τα σοβιετικά μας όργανα και οι προϊστάμενοί τους έχουν χάσει την επαγρύπνησή τους και έχουν μολυνθεί από αμέλεια.

Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν αποκάλυψαν εγκαίρως την κατασκοπευτική-τρομοκρατική οργάνωση που υπήρχε μεταξύ των γιατρών. Εν τω μεταξύ, αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς στην ιστορία υπάρχουν παραδείγματα όπου με τη μάσκα του γιατρού, οι προδότες της Πατρίδας, έκαναν άθλιες δολοφονίες, όπως οι «γιατροί» Λέβιν, Πλετνιόφ, που με εντολή των εχθρών της Σοβιετικής Ένωσης σκότωσαν εκ προθέσεως με ακατάλληλη θεραπεία τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Α. Μ. Γκόρκι και τους εξαιρετικούς παράγοντες του Σοβιετικού κράτους Β. Β. Κουίμπισεφ και Β. Ρ. Μενζίνσκι.

Δεν στάθηκαν στο ύψος τους και οι προϊστάμενοι του Υπουργείου Υγείας της ΕΣΣΔ. Παράβλεψαν την καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια των άθλιων μπάσταρδων, που πουλιούνται στους εχθρούς της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αποκάλυψη της συμμορίας των δηλητηριαστών γιατρών είναι ένα συντριπτικό πλήγμα στους Αγγλο-Αμερικανούς υποκινητές του πολέμου. Πιάστηκαν και εξουδετερώθηκαν οι πράκτορές τους. Μπροστά σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε και πάλι το αληθινό πρόσωπο των ανθρωποφάγων ιδιοκτητών σκλάβων από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Ο Σοβιετικός λαός με θυμό και αγανάκτηση στιγματίζει την εγκληματική συμμορία των δολοφόνων και των ξένων αφεντικών τους. Θα συντρίψει, σαν αηδιαστικά ερπετά, τους ποταπούς κεφαλαιούχους που πουλήθηκαν για δολάρια και στερλίνες. Όσο για τους πρωταγωνιστές αυτών των πληρωμένων δολοφόνων, μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν θα αποφύγουν την εκδίκηση, θα τους βρει στον δρόμο για να τους δώσει την ετυμηγορία.

Όλα είναι, φυσικά, αλήθεια. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι, εκτός από αυτούς τους εχθρούς, έχουμε κι ακόμα έναν εχθρό –την αμέλεια του λαού μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο αμελούμε, τόσο θα υπάρχει και το σαμποτάζ. Κατά συνέπεια: προκειμένου να εξαλειφθεί η δολιοφθορά, είναι απαραίτητο να τελειώνουμε με την αμέλεια στις τάξεις μας.

Οι γιατροί στάθηκαν τυχεροί, παρόλο που είχαν «ομολογήσει» με βασανιστήρια, όπως φαίνεται από το απόσπασμα της απαλλακτικής απόφασης: Έχει διαπιστωθεί ότι οι μαρτυρίες των συλληφθέντων, που φέρεται να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες εναντίον τους, ελήφθησαν από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος του πρώην Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας με τη χρήση απαράδεκτων και αυστηρά απαγορευμένων από τη Σοβιετική νομοθεσία μεθόδων ανάκρισης.

 

Ο Στάλιν πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953 και στις 4 Απριλίου 1953 οι γιατροί αθωώθηκαν, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Πράβντα.

 

Έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την υπόθεση των γιατρών-σαμποτέρ

 

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΕΣΣΔ διενήργησε λεπτομερή έλεγχο όλων των υλικών της προκαταρκτικής έρευνας και άλλων στοιχείων σχετικών με την υπόθεση της ομάδας γιατρών που κατηγορούνται για δολιοφθορά, κατασκοπεία και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον σημαντικών παραγόντων του Σοβιετικού κράτους.

Ως αποτέλεσμα του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση καθηγητές: Βόβσι Μ. Σ., Βινογκράντοφ Β. Ν., Kόγκαν Μ. Μπ., Kόγκαν Μπ. Μπ., Γιεγκόροφ Π. Ι., Φέλντμαν Α. Ι., Έτινγκερ Για. Γκ., Βασιλένκο Β. Χ., Γκρινστέιν A.M., Ζελένιν Β. Φ., Πρεομπραζένσκι Μπ. Σ., Ποπόβα Ν. Α., Ζακούσοφ Β. Β., Σερεσέφσκι Ν. Α., γιατρός Μαγιόροφ Γκ. I.- συνελήφθησαν αδίκως, από το πρώην Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ χωρίς καμία νομική βάση.

Ο έλεγχος απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί κατά των απαριθμούμενων προσώπων είναι ψευδείς και τα στοιχεία τεκμηρίωσης στα οποία βασίστηκαν οι ανακριτές αβάσιμα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι μαρτυρίες των συλληφθέντων, που φέρεται να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες εναντίον τους, ελήφθησαν από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος του πρώην Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας με τη χρήση απαράδεκτων και αυστηρά απαγορευμένων από τη Σοβιετική νομοθεσία μεθόδων ανάκρισης.

Με βάση τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής που ορίστηκε ειδικά από το υπουργείο Εσωτερικών της ΕΣΣΔ για την επαλήθευση αυτής της υπόθεσης, οι συλληφθέντες Βόβσι Μ. Σ., Βινογκράντοφ Β. Ν., Kόγκαν Μπι. Μπι., Γιεγκόροφ Π.Ι., Φέλντμαν Α.Ι., Βασιλένκο Β. Χ., Γκρινστέιν Α. Μ., Ζελένιν Β. Φ., Πρεομπραζένσκι Μπ. Σ., Ποπόβα Ν. Α., Ζακούσοφ Β. Β., Σερεσέφσκι Ν. Α., Μαγιόροφ Γκ. Ι. και άλλοι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση αποκαθίστανται πλήρως από τις κατηγορίες εναντίον τους για δολιοφθορά, τρομοκρατικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες και, σύμφωνα με το άρθρο  4 παρ. 3 του Π.Κ. της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, απελευθερώνονται.

Τα πρόσωπα που είναι ένοχα για την κακή διεξαγωγή της ανάκρισης, συλλαμβάνονται και διώκονται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Η αμερικανό –εβραϊκή Τζόιντ (Joint Distribution Committee) είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1914 στη Νέα Υόρκη και σήμερα, έχοντας παρουσία σε 70 χώρες, βοηθάει Εβραίους και μη Εβραίους σε όλον τον κόσμο με τα κοινωνικά της δίκτυα.

[2] Σολομόν Μιχάιλοβιτς Μιχόελς (1890-1948), σοβιετικός ηθοποιός θεάτρου και σκηνοθέτης εβραϊκής καταγωγής, τιμημένος με το βραβείο Στάλιν το 1946. Στις 12 Ιανουαρίου 1948 εκτελέστηκε από υπαλλήλους του Υπουργείου Ασφαλείας. Ο φόνος του παρουσιάστηκε ως αυτοκινητιστικό δυστύχημα.