9 Ιστορίες για το Μαύρο

 

 Το μαύρο είναι η γυάλινη σφαίρα μου. Από το μαύρο και μόνο μέσα απ' αυτό, βλέπω τη ζωή να αναδύεται. 

Ανρί Μισώ 

 

 

Πρώτη ιστορία: Και ενώ φώτισε ο Θεός τον κόσμο, αυτός κυνηγούσε με την απόχη του μια μαύρη πεταλούδα. Και ένα μαύρο φεγγάρι εμφανίστηκε όταν νύχτωσε. Και ένα μαύρο πουλί πέταξε προς το σπίτι μου και εγώ έτρεξα να το προλάβω αλλά δεν το πρόλαβα. Είχε τσιμπήσει την γυναίκα μου στο μέτωπο και είχε τρέξει λίγο μαύρο αίμα αλλά αργότερα λιποθύμησε εκείνη και εγώ έμεινα μέσα στη μαύρη μοναξιά μου, όχι μια, αλλά πολλές νύχτες. 

 

Δεύτερη ιστορία: Κι ύστερα για σκέψου, είπε στην δίδυμη αδερφή της η Χάνα, όταν η μαμά λείπει μας φαίνονται όλα μαύρα. 

-Τελευταία λείπει πολύ συχνά δεν νομίζεις, είπε η αδερφή της Χάνα η Άννα;

 

Τρίτη ιστορία: Πάτησε με τόση δύναμη μια πλάκα πεζοδρομίου που άνοιξε και από μέσα της πετάχθηκε ένα μαύρο ερπετό. Δεν ήξερε πως υπάρχουν μαύρα ερπετά.  

 

Τέταρτη ιστορία: Ήταν τόσο μελαγχολικός που σου έφερνε θλίψη. Μου είπε, αφού πέρασε λίγη ώρα χωρίς να μιλάμε καθόλου, δεν έπρεπε να είσαι εδώ. Έφυγα την άλλη στιγμή. Την άλλη μέρα έμαθα πως κρεμάστηκε από τον πολυέλαιο στην μέση του σαλονιού του.  

 

Πέμπτη ιστορία: Ήθελε οπωσδήποτε να φορέσει το μαύρο κοστούμι, εκείνο το βράδυ. Δεν το βρήκε στην ντουλάπα του και πήγε στο καθαριστήριο τρέχοντας, ελάχιστα λεπτά πριν κλείσει. Το φόρεσε εκείνο το βράδυ. Αλλά δεν ξαναφόρεσε ποτέ κανένα κοστούμι. Πέθανε λίγο μετά στην επιστροφή στο σπίτι. Πριν προλάβει να βγάλει το μαύρο κοστούμι από πάνω του. 

 

Έκτη ιστορία: Πίστευε πάντα σαν καλός ορθολογιστής που ήταν πως ο άνθρωπος δημιουργεί τη μοίρα του. Εκτός κι αν είναι μαύρη αυτή η μοίρα. Ανέβηκε λοιπόν στην Αίτνα και περιηγείτο με αυτές τις τουριστικές ομάδες, τις απρόσεκτες τις μαύρες πέτρες που καπνίζανε. Πήγε πιο κοντά να κοιτάξει μέσα την ηφαιστιογενή τρύπα. Ένα κομμάτι μαύρου καμμένου εδάφους υποχώρησε και αυτός χάθηκε πριν καν προλάβει να χαιρετήσει τους άλλους της ομάδας.

 

Έβδομη ιστορία: Το μωβ είναι πένθιμο χρώμα. Ωστόσο εκείνη πίστευε πως της έφερνε γούρι. 

Μια μωβ ημέρα παντρεύτηκε. Μια μωβ ημέρα χώρισε. Μια μωβ ημέρα έμεινε χήρα. Θεωρεί πως όλα αυτά ήταν τυχερά γεγονότα, με την έννοια πως κανείς δεν μπορούσε να τα επηρεάσει. Άρα ήταν θεμιτά.

Τώρα βρίσκεται σ' ένα κρεβάτι νοσοκομείου, επειδή τη χτύπησε ένα μωβ αυτοκίνητο μια μωβ ημέρα.

 

Όγδοη ιστορία:. Ο Καντίνσκι αφηγήθηκε μια ιστορία. Μια ιστορία που έχει να κάνει με το μαύρο. Το μαύρο χρώμα. Το μαύρο είναι βαρύ για τις πλάτες ενός παιδιού. Λέει λοιπόν πως όταν ήταν μικρούλης θέλησε να βάλει λίγο μαύρο χρώμα σε μια ζωγραφιά. Πίστευε πως οι οπλές ενός αλόγου δεν θα μπορούσαν να ήταν τίποτα άλλο παρά μαύρες. Του 'πεσε όμως πολύ μαύρο και έτσι τέσσερις θηριώδεις μαύρες κηλίδες εμφανίστηκαν και δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Αυτή η μαυρίλα που η άγνοια κινδύνου τον έκανε να δημιουργήσει τον κυνήγησε - κατά δήλωσή του - ως το τέλος της ζωής του. 

 

Ένατη ιστορία: Κάποιος λέει πως υπάρχει ένα μαύρο που είναι πιο μαύρο από το μαύρο. Παρά είναι δηλαδή μαύρο. Μαύρη μαυρίλα και το λέει υπερμαύρο. Αυτουνού του ανθρώπου του μαύρισε η ψυχή. Τα 'θελε και τα  'παθε.