Κινητή τηλεφωνία, περιφερόμενη αμηχανία

Είναι αναμφίβολα η θέαση του σχήματός τους μια ακατανίκητη πρόκληση. Νιώθεις μια θερμή επιθυμία που κατακλύζει και ναρκώνει τους νευρώνες του σώματος στη σκέψηότι αυτή η τόσο ελκυστικά σχεδιασμένη συσκευή του κινητού τηλεφώνου  βρίσκει την τεχνική να επανακτά την αρχική της αστραφτερή γοητεία μέσα από περίτεχνα επεξεργασμένες λειτουργίες και μεταλλικές επιφάνειες που κρατούν αμείωτη την βουλιμία της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Η παραγωγή νέων μοντέλων δεν γνωρίζει σημάδια κόπωσης. Εισβάλλουν σαν σαγηνευτικά σμήνη ανεξίκακων εντόμων, που με την προσθήκη ενσωματωμένων μπαταριών αποσπούν μια ισοπεδωτική υπακοή από εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές. Στριφογυρίζουν στην ατμόσφαιρα των πόλεων, εκπορθούν τις προθήκες καταστημάτων με δελεαστικές προσφορές και εκτοπίζουν οτιδήποτε άλλο θα ήταν ικανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Επαναλαμβανόμενος ή διακεκομμένος ο ήχος, αντίλαλος από μουσικές επιτυχίες που δεν πέφτουν ποτέ βαριές στο στομάχι, είναι ικανός να επαναφέρει στον κάτοχό του τηλεφώνου το πόσο δέσμιος είναι στα όσα κρύβει και ανακαλεί η κάθε κλήση. Είτε επιλέξουμε την ονομασία «κινητά», είτε θεωρήσουμε σωστότερη την λέξη «φορητά» (αφού το μεταφέρουμε ως αντικείμενο από το ένα σημείο στο άλλο) τα εν λόγω τηλέφωνα μοιάζουν μοιραία να εφευρέθηκαν για να μας κάνουν δυστυχισμένους.

Η αναγνώριση του αριθμού στην οθόνη – ταυτιζόμενη με συγκεκριμένο πρόσωπο – καθιστά την έκπληξη μη καλοδεχούμενη. Μένουμε έτσι μόνοι, με τον σαδιστικό ήχο του τηλεφώνου ν’ αναγγέλλει την έλευση προσώπων τα οποία με την βοήθεια της τεχνολογίας ωθούμαστε χωρίς ενοχές να τα αποφεύγουμε. Ανακουφιζόμαστε και από το δίλημμα σε τι από τα δύο ν’ απαντήσουμε: στα τηλεφωνήματα με απόκρυψη αριθμού ή τα νούμερα που επαναφέρουν αυτούσια σχέσεις και γεγονότα, τα οποία άνευ δισταγμού θα τα διαγράφαμε.

Τώρα που είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε με ποιόν μιλάμε, καιρός είναι την πιο φανταχτερή εκδοχή της μοναξιάς να περιφέρουμε με την έπαρση του κουβαρντά.

Ανοίγουν τα φώτα στην κινηματογραφική αίθουσα ή τελειώνει μια εκδήλωση σε δημόσιο χώρο και οι άνθρωποι βιάζονται να ξαναπιάσουν τα κινητά τηλέφωνα. Χαμένοι στο λαβύρινθο της νύχτας αναζητούν με μηχανικές κινήσεις την χαμένη πυξίδα. Μια μικρή ένδειξη από το αχαρτογράφητο κενό πως από κάπου θα ξεπηδήσει αυτομάτως η φωνή από ένα συνεργείο διάσωσης…