Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2016 Παλιές καραβάνες, νέα φιντάνια και μεγάλα (όσο και περίεργα) ονόματα
11/06/2016
Επειδή ο Στρόβιλος αγαπάει ό, τι περιστρέφεται και ό, τι γυρίζει, και επειδή η μπάλα γυρίζει, ξεκινάει το αφιέρωμα του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας
Αρχίζουμε με τον πρώτο Όμιλο:
Α’ Όμιλος
Γαλλία: Όλα του γάμου δύσκολα…
Η γηπεδούχος Γαλλία θεωρείται το φαβορί της διοργάνωσης – μαζί με το Ντόιτσλαντ. Κι αυτό, γιατί είναι γηπεδούχος, αλλά και γιατί είναι η Γαλλία. Γιατί άμα γηπεδούχος ήταν η Ελλάδα, δε θα θεωρούταν φαβορί, αν και γηπεδούχος. Αλλά η Ελλάδα όχι μονάχα δεν είναι γηπεδούχος και φαβορί, αλλά δε βρίσκεται καν στη Γαλλία, αφού κατάφερε κι έχασε δύο φορές από τις Νήσους Φερόες, οι οποίες δεν είχαν νικήσει καμία άλλη ομάδα ποτέ και πουθενά. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη Γαλλία, που βρίσκεται στη Γαλλία. Κι ας δούμε τι παίχτες έχει:
Οι μεγάλοι αστέρες της εθνικής Γαλλίας θεωρούνται δύο πιτσιρικάδες: ο Πωλ Πογκμπά (η φανέλα με το νούμερο 15/ 23 χρονών/ κεντρικός μέσος/ παίζει στη Γιουβέντους) από την Γουινέα και ο Αντουάν Γκριεζμάν (ν. 7/ 25 χρ/ επιθετικός/ Αθλέτικο Μαδρίτης), αλλά ίσως ο πιο ποιοτικός απ’ όλους τους Γάλλους ποδοσφαιριστές να ναι ο 31χρονος (αν κ δε τα χει κλείσει ακόμα) επιθετικός Αντρέ – Πιέρ Ζινιάκ (André-Pierre Gignac), ο οποίος αηδίασε, απ’ ότι φαίνεται, από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έκανε για Μεξικό, αφού πήρε μεταγραφή πριν κάνα χρόνο για την Τίγκρες του Μοντερέυ. Μπράβο στον Αντρέ! Και μπράβο στον γάλλο ομοσπονδιακό προπονητή που του έδωσε τη φανέλα με το νούμερο δέκα!
Η παλιά καραβάνα της ομάδας είναι ο Σενεγαλέζος Πατρίς Εβρά. Είναι 36 ετών, παίζει στη Γιουβέντους και φοράει τη φανέλα με το 3. Είναι αριστερός… μπακ
Οι πιτσιρικάδες κυνηγοί Anthony Martial/ Αντονί Μαρσιάλ (ν. 11/ 20 χρ./ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Kingsley Coman/ Κινγκσλέι Κομάν (ν. 20/ 19 χρ. Μπάγερν Μονάχου ) θεωρούνται τα νέα ταλέντα του Γαλλικού ποδοσφαίρου. Είναι καλοί. Αν τους δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν ο ομοσπονδιακός. Ειδεμή, πάγκο…
Συμπερασματικά, το υλικό της Ε. Γ. είναι καλό αλλά κάπως «μπερδεμένο», κάπως άνισο. Άλλοι είναι υπερτιμημένοι, άλλοι υποτιμημένοι. Επίσης, η άμυνα είναι κάπως γερασμένη. Άρα, ο Ουγκώ Λιορίς (Hugo Lloris/ ν. 1/ 29 χρ./ Tottenham Hotspur), ο γκολκήπερ και αρχηγός των τρικολόρ, πρέπει να βάλει τα δυνατά του, να κάνει μεγάλο τουρνουά. Εκτός κι αν αναδειχτούν, σ’ αυτό το τουρνουά, οι Λουκά Ντινιέ (Lucas Digne ν. 17/ 22 – 23 ετών/ Ρόμα) και Σαμουέλ Ουμτιτί (Samuel Umtiti/ν. 22/ 22 χρ./ Λυών), οι δυο πιο νεαροί αμυντικοί της ομάδας της Γαλλίας.
Επίσης, επειδή η Γαλλία πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες, πρέπει να κάνουν μεγάλο τουρνουά δύο 29άρηδες: ο επιτελικός μέσος Ντιμιτρί Παγέ (Dimitri Payet/ 8/ West HamUnited) και σέντερ φορ Ολιβιέ Ζιρού (OlivierGiroud/ ν. 9/ Άρσεναλ). Μπορούν ν’ αναλάβουν (αυτοί οι δύο) δράση;
Συμπερασματικά: αν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο ομοσπονδιακός προπονητής δηλαδή, της Γαλλίας, μπορέσει να συνδυάσει, να παντρέψει τ’ αντιφατικά στοιχεία αυτής της ομάδας, οι τρικολόρ πάνε για μεγάλα πράγματα. Αν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, ο «γάμος» ακυρώνεται
Ρουμανία: ο Κόμης Δράκουλας διψάει για αίμα
(κι έχει και τον Άγιο Παντελεήμονα μαζί – και χωρίς πολλούς κουτσούς και στραβούς πλάι του)
Αν είχατε ποτέ την απορία: που βρίσκεται και τι κάνει στη ζωή του ο Λουσιάν Σανμαρτεάν, ο παλιός άσος του πάγκου του Παναθηναϊκού, ήρθε η ώρα και η στιγμή να τη λύσετε: ο 36χρονος Λουσιάν παίζει μπάλα ακόμα! Και πού παίζει; Στην Σαουδαραβική Αλ Ιτιχάντ. Αλλά και στην εθνική Ρουμανίας! Ναι, καλά το διαβάσατε. Ο παλαίμαχος επιτελικός μέσος βρίσκεται στην αποστολή της εθνικής Ρουμανίας για το Γιούρο του 2016. Κι έχει κ τη φανέλα με το νούμερο 18.
Αλλά ο συμπαθής Λουσιάν δεν είναι ο μοναδικός μεγάλος – σε ηλικία – παίχτης αυτής της ομάδας. Ο Ράζβαν Ρατ, ο αριστερός οπισθοφύλακας της ισπανικής Ράγιο Βαγιεκάνο, είναι 35 ετών. Και βρίσκεται κι αυτός στην αποστολή της εθνικής Ρουμανίας. Έχει τη φανέλα με το νούμερο 3. Κρίσιμη λεπτομέρεια: ο Ράζβαν Ρατ έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Ρουμανίας σ’ ένα φιλικό παιχνίδι με την εθνική Γαλλίας το Φλεβάρη του 2002 στο Παρίσι…
Αν νομίζετε, όμως, ότι η άμυνα της Ρουμανίας βασίζεται σ’ ένα 35άρη, είστε γελασμένοι:
Κολώνες της άμυνας της Ρουμανίας είναι ο 29χρονος πορτιέρο της αγγλικήςWatford Κόστελ Παντελεήμων (Παντιλιμόν προφέρεται, αλλά είναι το ίδιο πράγμα) και ο 26χρονος λίμπερο (φανέλα νούμερο 6) της Νάπολι, ο Βλαντ(υπογραμμίζουμε ότι τ’ όνομα του Κόμη Δράκουλα ήταν Βλαντ Ντρακούλ)Κήρυκες (όχι, δεν κάνουμε πλάκα. Έτσι προφέρεται). Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, μ’ έναν ιεροκήρυκα Δράκουλα να προστατεύει την εστία ενός Αγίου( Παντελεήμονα)!
[Μια ακόμη κρίσιμη λεπτομέρεια: ο Παντελεήμων είναι ο πιο ψηλός παίχτης της διοργάνωσης: έχει ύψος 2 μέτρα και 3 εκατοστά]
Αλλά μονάχα με την άμυνα η Ρουμανία δε μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, παρόλο που κι οι υπόλοιποι αμυντικοί της ομάδας δεν είναι δα και τίποτα στραβοί και κουτσοί. Γι αυτό και οι Ρουμάνοι φρόντισαν ν’ αναδείξουν ένα νέο μεγάλο ταλέντο: τον Νικολάε Στάντσιου. Κρατήστε αυτό τ’ όνομα. Γιατί ο 23χρονος μεσοεπιθετικός (το δέκα το καλό) της Στεάουα Βουκουρεστίου μπορεί ν’ αφήσει εποχή. Κι αν βρει άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του επίσης 23χρονου επιθετικού Φλορίν Αντόνε (νούμερο 14/ Κόρδοβα), η Ρουμανία μπορεί να κλείσει πολλά σπίτια στη Γαλλία. Οι καρπάθιοι δεν ήρθαν για τουρισμό στο Παρίσι. Ήρθαν διψώντας για αίμα. Μπρρρρ…
Αλβανία: Χότζα ή Μπερίσα;
Η άμυνα της Αλβανίας σπάει κόκαλα – κυριολεκτικά και μεταφορικά, οπότε ας μην υποτιμούμε τη γείτονα χώρα
Η σκληροτράχηλη άμυνα της Εθνικής Αλβανίας καθοδηγείται από τον 27χρονο τερματοφύλακα της Λάτσιο Έτριτ Μπερίσα (ν: 1), αν κι εμείς προτιμάμε να καθοδηγείται από τον Αλμπάν Χότζα (ν: 23), τον 28χρονο γκολκήπερ της Παρτιζάν Τιράνων. Ας ελπίσουμε ν’ αλλάξει άποψη ο προπονητής της Αλβανίας, γιατί η Αλβανία πρέπει να καθοδηγείται από έναν Χότζα κι όχι από έναν Μπερίσα. Να φύγκει Μπερίσα!
Αλλά μπορεί μαρξισμός – λενινισμός να είναι μόνο ο (Εμβέρ) Χότζα, η άμυνα, όμως, στο ποδόσφαιρό δεν είναι μόνο οι τερματοφύλακες. Γι’ αυτό κι η εθνική Αλβανίας έχει τους Λορίκ (ή Λόρικ) Τσάνα, τον 32χρονο κεντρικό αμυντικό της γαλλικής Ναντ – νούμερο 5, και τον 22χρονο, επίσης κεντρικό αμυντικό, Ελσέιντ Χισάι, ο οποίος παίζει στη Νάπολι και έχει το νούμερο 4. Μιλάμε για πολύ καλά μπακ και για μια πολύ καλή άμυνα. Από κει κ πέρα, όμως, ο θεός (των Βαλκανίων) βοηθός. Και βοήθα Παναγία. Και σεις άγιοι Απόστολοι…
Αλλά μιας και μιλήσαμε για Βαλκάνια, έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι στην αποστολή της Εθνικής Αλβανίας βρίσκονται και δύο δικά μας παιδιά: ο φουλ μπακ του ΠΑΣ ΓιάννιναΆντι Λίλα (νούμερο 2 / 30χρ) και ο 22χρονος χαφ του ΠΑΟΚ Έργκις Κάτσε (νούμερο: 20), ο οποίος εν αντιθέσει μ’ ό, τι υποδηλώνει τ’ όνομα του, είναι κινητικότατος μέσα στο γήπεδο. Άρωμα Ελλάδας, όμως, προσδίδει και παρουσία στο ρόστερ της Βαλκανικής ομάδας τουΟντίσε (Οδυσσέα δηλαδή) Ρόσι, του 24χρονου άσου της κροατικής Ριέκα. Άραγε θα μπορέσει ο Οδυσσέας να οδηγήσει την εθνική της χώρας στου στην Ιθάκη; Στην κατάκτηση, δηλαδή, του πολυπόθητου τροπαίου; Για την Ιθάκη, δεν ξέρουμε. Αλλά στην Λευκάδα, που είναι απέναντι απ’ την Ιθάκη, άνετα μπορεί να την οδηγήσει. Γιατί αν η Αλβανία καταφέρει και περάσει στο β’ γύρο, η αξία των ποδοσφαιριστών της θα τιναχτεί στα ύψη. Και με τα φράγκα που θα τσεπώσουν, αν γίνει αυτό, οι Αλβανοί διεθνείς, όχι μονάχα στη Λευκάδα θα μπορούν να πάνε, για διακοπές, αλλά και στις Σεϋχέλλες – για τρέλες. Μπερίσα και Χότζα, γερά/ η Λευκάδα είναι κοντά!
Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν από το ρόστερ της Αλβανίας είναι εκείνα τωνΝάσερ Αλίζι (νούμερο 17/ παίζει στην Ελβετική Βασιλεία), Ταουλάντ Τσάκα(ν: 14/ κι αυτός παίζει στην Ελβετική Βασιλεία) και Αρμάντο Σαδίκου (το δέκα το καλό/ παίζει στη Βαντούζ Λιχτενστάιν, την ομάδα θρύλο του πριγκιπάτου). Και οι τρεις είναι πιτσιρικάδες (από 22 – 25 χρονώνε), και οι τρεις είναι επιθετικοί
Ελβετία: η καλύτερη Αλβανική ομάδα του ομίλου;
Η Αλβανία δεν εκπροσωπείται από μονάχα μια ομάδα σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Αφού και η εθνική Ελβετίας είναι Αλβανική ομάδα, μιας και οι μισοί της παίχτες της είναι αλβανικής καταγωγής. Έχουμε και λέμε:
Βαλόν Μπεχράμι (ν. 11/ 31 χρ / Γουότφορντ), Μπλερίμ Τζεμαϊλί (ν. 15/ 30 χρ/ Τζένοα), Σερντάν Τσακίρι (ν: 23/ 24χρ/ Στόουκ Σίτυ), Γκρανίτ Τσάκα (ν: 10/ 23χρ/ Γκλάντμπαχ), Σάνι Ταρασάι (ν: 17/ 21χρ/ Γκρασχόπερς), Αντμίρ Μεχμέντι (ν: 18/ 25χρ/ Λεβερκούζεν)
Και οι 6 παραπάνω παίχτες είναι Αλβανοί (ή Κοσοβάροι). Κι όλοι τους είναι μεσοεπιθετικοί ή επιθετικοί.
Εντάξει, μονάχα οι 6 στους 23 ποδοσφαιριστές της Ελβετίας είναι Αλβανοί. Αλλά οι υπόλοιποι είναι Ελβετοί, έτσι δεν είναι; Και βέβαια δεν είναι έτσι: Οι υπόλοιποι 17 ποδοσφαιριστές της εθνικής Ελβετίας είναι: Κογκολέζοι, Καμερουνέζοι, Τούρκοι, βόσνιοι και καποβερντιανοί. Υπάρχουν και 3 – 4 Ελβετοί (από τους οποίους ξεχωρίζουνε ο γκολκήπερ Γιάν Σόμμερ κι ο 32χρονος αρχηγός της ομάδας Στέφαν Λιχτστάινερ – δεξιός οπισθοφύλακας, με το νούμερο 2 στην πλάτη), βέβαια, αλλά αυτό δεν κάνει την Εθνική Ελβετίας ελβετική ομάδα, μιας και περισσότεροι είναι οι Αλβανοί από τους Ελβετούς. Αλλά κι απ’ όλους τους υπόλοιπους.
Η διαφορά της εθνικής Ελβετίας από την εθνική Αλβανίας βρίσκεται μονάχα σ’ ένα σημείο (αφού κι ονόματα έχουν ίδια – Τσάκα έχουν και οι μεν, Τσάκα έχουν και οι δε): οι Αλβανοί της εθνικής Ελβετίας είναι καλύτεροι παίχτες από τους Αλβανούς της εθνικής Αλβανίας. Άρα: οι καλύτεροι Αλβανοί ποδοσφαιριστές παίζουν στην εθνικής Ελβετίας κι όχι στην εθνικής Αλβανίας. Αλλά αυτή η ταξική αδικία μπορεί να διορθωθεί στο μεταξύ τους παιχνίδι…
Ολοκληρώνοντας με την Ελβετία και με τον Α’ Όμιλο, μπορούμε να πούμε τα εξής: Οι Τσάκας και Τσακίρης είναι πολύ μεγάλα ταλέντα, αλλά αν δεν βοηθηθούν απ’ άλλους η Ελβετία δε θα μπορέσει να πάει πάρα πολύ ψηλά. Έχει άλλα ταλέντα; Ίσως οι Χάρις Σεφέροβιτς (νούμερο: 9/ 24 χρ/ Φρανκφούρτη) και Μπριλ Εμπολό (7/ 19/ Βασιλεία). Προσοχή και στον Χιλιανό αριστερό μπακ (ν: 13) της γερμανικής Βόλφσμπουργκ Ρικάρντο Ροντρίγκεζ. Αλλά και στον Ιταλοελβετό Νίκο Ελβέτι (τραγική ειρωνεία το επώνυμο του ταλαντούχου αμυντικού), ο οποίος ίσως να βελτιώσει την προβληματική άμυνα της αλβανικής αυτής ομάδας
Υπάρχουν κι άλλοι πιτσιρικάδες και ίσως να αδικούμε κάποιους. Αλλά είναι πολύ μικροί – άρα και άπειροι – για να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας διοργάνωσης. Κι επίσης: Σε ποια γλώσσα θα συνεννοούνται όλοι αυτοί μεταξύ τους; Στα Τόσκικα ή στα Γκέγκικα; Και μη πείτε: στ’ Αγγλικά…
Συνεχίζεται