Ποιος είναι (και τι θέλει από τη ζωή μας) ο Δρ Strangelove ο νεότερος;

Ο Δρ Strangelove ο νεότερος είναι ο Δόκτωρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυτό που θέλει είναι να σώσει το τομάρι του και τους φίλους του, τους τραπεζίτες – με το αζημίωτο βέβαια. Αλλά θέλει να τους σώσει, χωρίς να το καταλάβουν οι αδαείς γερμανοί ψηφοφόροι, οπότε ρίχνει το φταίξιμο στους τεμπέληδες των εύφορων κοιλάδων του ευρωπαϊκού νότου. Γι αυτό και τους κουνάει επιδεικτικά το δάκτυλο (τον δείκτη – γιατί τον μεσαίο του το δείχνει ο Βαρουφάκης), σα να τους μαλώνει (και καλά) για την ανεμελιά τους, σα να θέλει, να τους συνετίσει δήθεν, αλλά στην πραγματικότητα, τους τον  το κουνάει (τον δείκτη) για ξεκάρφωμα, για να μην τον πάρουν χαμπάρι οι ψηφοφόροι του και τον κυνηγούν με τις καραμπίνες, μιμούμενοι τον «φρενοβλαβή» Ντίτερ Κάουφμαν, ο οποίος είχε κάνει, στις 12 Οκτωβρίου 1990, απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Δόκτορος. (Το αποτέλεσμα της απονενοημένης απόπειρας του «φρενοβλαβούς» ήταν, να μείνει ο Δρ παράλυτος και να καθηλωθεί έκτοτε σε αναπηρική καρέκλα –  τι τρελή ιστορία κι αυτή…)

Αλλά δε θα πετύχαινε το ξεκάρφωμα του Δρ Strangelove, αν δεν ήταν λαμόγια και οι ηγέτες των τεμπέληδων των εύφορων κοιλάδων του νότου. Γιατί όπως εκείνος κάνει, ότι τους μαλώνει, έτσι και αυτοί προσποιούνται τους σωτήρες των πατρίδων τους (ενώ στην πραγματικότητα είναι ελεεινοί προδότες), για να μπορούν – από κοινού – να φορτώνουν τα βάρη των πτωχευμένων τραπεζών στα χάπατα τους ψηφοφόρους τους (βόρειους και – κυρίως – νότιους)

Έλα μου όμως που σε μια εύφορη (αλλά και άγονη) κοιλάδα του Νότου αναδείχθηκε μια κυβέρνηση, η οποία δεν ήταν στο κόλπο. Και της οποίας τα στελέχη λένε – δημοσίως – την αλήθεια για τον Σόιμπλε, αλλά και για την «βοήθεια» που υποτίθεται, ότι προσφέρει στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες νότιες κοιλάδες.

Ε, αυτό δε μπορούσε να το ανεχτεί ο Δόκτωρ. Μα τέτοια αχαριστία! Και τι ζήτησε το άνθρωπακι; Μερικές δομικές μεταρρυθμισούλες ζήτησε, «σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα». Έτσι κι αλλιώς, «πρόκειται για μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα»!

Κουτά μου παιδιά, ο Δρ το καλό μας θέλει, να μας βοηθήσει επιζητά!

Βλέπουμε, το λοιπόν, ότι ο τύπος όχι μονάχα είναι ψεύτης και απατεώνας, αλλά θέλει, να πιστέψουμε, ότι μας βοηθάει κιόλας. Θέλει, δηλαδή, και να τον ευχαριστήσουμε…

Αλλά για σταθείτε, ψεύτης και απατεώνας ο Δρ; Από πού και ως πού; Ποιος μπορεί να διαδίδει τέτοιες συκοφαντίες για τον Δόκτωρα;

Βασικά, το έχει ομολογήσει ο ίδιος

Κάπου στις αρχές του 2000, όταν ο Δρ ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο για κάποια βαλιτσάκια μαύρου χρήματος, που μπήκαν στα ταμεία του κόμματος στα 1994.

Μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο (δηλαδή, λαθρέμπορο) όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει χρήματα. Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του (όχι, ο συνεργάτης δεν ήταν υπάλληλος της Ζίμενς) και οι αποκαλύψεις του γερμανικού τύπου τον ανάγκασαν, να ξαναβγεί στη Βουλή και να ομολογήσει — «συγνώμη, είπα ψέματα».

Ας τον συγχωρήσουμε τον καημενούλη το Δόκτορα. Για το δόλιο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τα έκανε όλα. Για το κόμμα του αμάρτησε, όχι για πάρτη του…

Πάντως, στη συνεχεία, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την ομολογία του, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία και τον είχε καρφώσει στα ΜΜΕ – προφανώς για να του πάρει τη θέση

Τι καλά παιδάκια!

Ο Πήτερ Σέλλερς ως Δρ. Strangelove, στην ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ " SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα"

Ο Πήτερ Σέλλερς ως Δρ. Strangelove, στην ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ » SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»

 

Το χειρότερο όμως για τον Δρ – και αυτό που τον πληγώνει πιο πολύ – είναι ότι οι δικοί μας τον λένε αποτυχημένο, δηλαδή ότι η συνταγή του για την κρίση απέτυχε.

Μα δε λες έναν σακάτη αποτυχημένο. Και μάλιστα, δεν του το λες κατάμουτρα. Μα τι τρόποι είναι αυτοί!

Κι εδώ που τα λέμε, ο Δρ δεν ήταν αποτυχημένος. Απλά, είχε άλλες προτεραιότητες ο άνθρωπος. Αν αυτές οι προτεραιότητες, τώρα, οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση και φτώχεια   είναι άλλο ζήτημα. Παράπλευρες απώλειες…

Τόσο ο Σόιμπλε όσο και η Μέρκελ γνωρίζουν ότι απέτυχαν τα μνημόνια (τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο νότο). Δε θα το ομολογήσουν όμως ποτέ, γιατί θα ήταν, σαν να ομολογούσαν την αποτυχία ολόκληρου του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού μοντέλου. Και εκεί που θέλανε να ξεκαρφωθούν (να κρυφτούν), θα προδίδονταν (θα αποκαλύπτονταν) μόνοι τους. Δε γίνονται τέτοια πράγματα….

Αλλά αρκετά ασχοληθήκαμε με τον Δρ Strangelove. Και πολύ σημασία του έχουμε δώσει (όχι πως δεν το γουστάρει, να του δίνουν σημασία – αφού έχει μπει στο πετσί του ρόλου του κακού της ιστορίας). Έτσι κι αλλιώς, ο Σόιμπλε είναι απλά ένας από τους πολλούς μέτριους, αποτυχημένους αλλά και διεφθαρμένους πολιτικούς του ευρωσυστήματος

 

Μιλάμε για, μετριότητες, για αστεία ανθρωπάκια, για συμπλεγματικούς τύπους, οι οποίοι είναι – επιπλέον – και απατεώνες

Σε τίποτα δε στηρίζονται αυτά τα ανθρωπάκια. Αν ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί  ήταν αποφασισμένοι, θα τους σκόρπαγαν στον άνεμο. Με ένα φύσημα.