Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος
11/04/2015
Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, σκοπός της οποίας είναι η παρακολούθηση και δημοσιοποίηση της εταιρικής και πολιτικής διαφθοράς ανά τον κόσμο. Αρχικά ιδρύθηκε στη Γερμανία, τον Μάιο του 1993, από τον Πήτερ Έιγκεν, έναν πρώην περιφερειακό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Σήμερα όμως η Διεθνής Διαφάνεια είναι πλέον μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με παραρτήματα σχεδόν σ’ όλον τον κόσμο.
Από το 1995 και μετά η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει, στο τέλος κάθε χρονιάς, τον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» (Corruption Perceptions Index) με τον οποίο κατατάσσει τις διάφορες χώρες με βάση το πόσο διεφθαρμένος είναι ο δημόσιος τομέας και οι κρατικοί αξιωματούχοι τους.
Αν και κανείς δεν έχει καταλάβει, πώς υπολογίζεται αυτός ο δείκτης – με βάση ποια αντικειμενικά κριτήρια δηλαδή–, οι πάντες κατάλαβαν το ρόλο, που βαράει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, όταν αποκαλύφθηκε, τον Ιανουάριο του 2015, ότι η Διεθνής Διαφάνεια αποδέχθηκε 3.000.000 δολάρια δωρεά από τη γνωστή και αγαπημένη μας Siemens . Η Siemens έδωσε τα χρήματα στη ΔΔ ένα χρόνο αφότου προσέλαβε τον επικεφαλής του γραφείου της ΔΔ στις Βρυξέλλες! Δηλαδή ο αρχηγός της ΔΔ Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπάλληλος της πιο αδιαφανούς πολυεθνικής του κόσμου!!
Άρα, η ΔΔ είναι μια απόλυτα διεφθαρμένη και αδιαφανής διεθνής ΜΚΟ, η οποία κρίνει – με το έτσι θέλω – ,ποια χώρα είναι διεφθαρμένη και ποια είναι αδιάφθορη. Και επειδή είναι μια διεθνούς φήμης ΜΚΟ, η άποψη της λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους διεθνείς οργανισμούς και «θεσμούς» (επειδή κι αυτοί είναι απόλυτα διεφθαρμένοι), από τους οίκους ανοχής – αξιολόγησης, αλλά και από τις διεθνείς αγορές των τοκογλύφων – τζογαδόρων – σουλατσαδόρων.
Αδιαφάνεια 2014
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΔΔ δημοσίευσε τη βαθμολογία της για τις διεφθαρμένες και αδιάφθορες χώρες. Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης είναι οι αδιάφθορες χώρες, στις τελευταίες βρίσκονται οι πλέον διεφθαρμένες. Το άριστα είναι το 100 (απόλυτα διαφανής – αδιάφθορη χώρα), η βάση είναι το 50 (μισό – διεφθαρμένη, μισό- αδιάφθορη) και το 0 το παίρνει η απόλυτα διεφθαρμένη χώρα. Αλλά επειδή δεν υπάρχει το απόλυτο καλό και το απόλυτο κακό, καμία χώρα δεν παίρνει 100 ή 0 από την ΔΔ. Έτσι, στην βαθμολογία του 2014 η πρώτη – και πλέον αδιάφθορη – Δανία παίρνει 92/100, ενώ οι πλέον διεφθαρμένες, τις οποίες δε αποκαλύπτουμε ακόμα, παίρνουν το 8αράκι τους (8/100 δηλαδή). Κάτι είναι κι αυτό….
Τη σχεδόν απόλυτα αδιάφθορη Δανία ακολουθεί – στην 2η θέση της Λίστας της ΔΔ – η Νέα Ζηλανδία. Μετά έπονται οι Φινλανδία και η Σουηδία – στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Μέχρις εδώ, καμία έκπληξη. Οι χώρες της Σκανδιναβίας φημίζονται για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, το σεβασμό του κράτους στα δικαιώματα των πολιτών. Το εκτεταμένο κράτος πρόνοιας – που υπάρχει σ’ αυτές τις χώρες – κάνει περιττό το αλισβερίσι του πολίτη με το δημόσιο, ελαχιστοποιώντας έτσι τη διαφθορά. Αλλά και στις χώρες της Ωκεανίας (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) υπάρχει ένα παρόμοιο μοντέλο. Είναι λογικό στις χώρες αυτές, να υπάρχει μικρότερο ποσοστό διαφθοράς και περισσότερη διαφάνεια. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, δικαίως η ΔΔ περιλαμβάνει στις πρώτες θέσης της κατάταξης της αυτές τις χώρες. Η αντικειμενικότητα, όμως, της ΔΔ δεν διαρκεί πολύ, αφού στην 5η θέση τοποθετεί την Ελβετία μαζί με τη Νορβηγία. Κι αν για την Νορβηγία δεν μπορούμε να έχουμε ενστάσεις, στην περίπτωση της Ελβετίας αναγκαζόμαστε να εγείρουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Πως είναι δυνατόν η χώρα που έχει ονομαστεί «βασίλειο της αδιαφάνειας» – εξαιτίας του αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος – να θεωρείται η 5η πιο διαφανής χώρα στον κόσμο; Αλλά η 5η θέση της Ελβετίας ήταν, όπως θα δούμε παρακάτω, μονάχα η αρχή
Η Σιγκαπούρη – μια χώρα πόλη-κράτος που κυβερνάται από την ίδια οικογένεια εδώ και 50 χρόνια – φιγουράρει στην 7η θέση της κατάταξης της ΔΔ. Τη Σιγκαπούρη ακολουθούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο του γνωστού μας αδιάφθορου Γιούνκερ / Γιουνκέρ.
Αλλά για σταθείτε, σαν πολλούς φορολογικούς παραδείσους δεν περιλαμβάνει η πρώτη δεκάδα της διεθνούς διαφάνειας;
Και που είστε ακόμα!
Η νήσος (ή τα νησιά;) Μπαρμπάντος ισοβαθμεί στην 17η θέση με το επίσης αδιάφθορο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι Μπαχάμες ακολουθούν στην τιμητική 24η θέση, μια θέση πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φημίζονται για τη μεσαιωνική διαφάνεια τους, ενώ το καταπληκτικά αδιάφθορο Κατάρ ακολουθεί στην 26η θέση.
Μετά το μεσαιωνικό διάλειμμα, ακολουθούν και άλλοι φορολογικοί (και τουριστικοί) παράδεισοι και έδρες υπεράκτιων εταιρειών: Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μποτσουάνα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινίκα, Σεϋχέλλες (όπου, όπως είναι γνωστό, τα διεθνή λαμόγια πάνε για τρέλες), Κόστα Ρίκα, Μαυρίκιος, Μαλαισία, νήσοι Σαμόα.
Το πιάσαμε το υπονοούμενο: Στον όμορφο και αγγελικά πλασμένο κόσμο της Διεθνούς Διαφάνειας έχουν θέση κυρίως οι φορολογικοί παράδεισοι. Κι αυτό είναι λογικό. Αφού οι άγγελοι είναι παραδεισένια πλάσματα, γιατί να μην κατοικούν και στους φορολογικούς παραδείσους;
Αλλά και άλλα παραδεισένια πλάσματα έχουν περίοπτη θέση στην αγγελική λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας:
Η ΟΔ Γερμανίας μοιράζεται την 12η θέση με την Ισλανδία (αυτό κι αν είναι τιμητικό για τη νησιωτική χώρα του βορρά!), αλλά θα πρέπει να χρωστάει χάρη στην Ζήμενς γι’ αυτό, αφού τα πλυντήρια της συμπαθούς πολυεθνικής κάνουν τα άπλυτα – ρούχα – της Γερμανίας καθαρά και διαφανή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί από κοντά, στην 14η θέση, αφού μπορεί να μην είναι το ίδιο φορολογικός παράδεισος, αλλά είναι τα διάφορα υπερπόντια εδάφη του, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι που αποτελούν ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος στον πλανήτη. Κι όπως λέει και το τραγούδι: «Από μπρος Παρθένοι Νήσοι, από πίσω μπαίνουν κροίσοι»
Οι ΗΠΑ ισοβαθμούν στην 17η θέση με τα (το) Μπαρμπάντος και με το Χονγκ Κονγκ, αλλά προβλέπεται, ότι θα ανέβουν στη βαθμολογία, γιατί οι αμερικανοί αστυνομικοί υπάλληλοι εντείνουν τις προσπάθειες τους για να καθαριστεί η χώρα – δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες μαύρους πολίτες. Το ότι τα λεβεντόπαιδα αυτά αθωώνονται συστηματικά από τις δικαστικές αρχές της χώρας αυτής, αποτελεί απόδειξη της ανεξαρτησίας – απ’ την δικαιοσύνη – της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ βρίσκεται χαμηλά. Μοιράζεται την 37η θέση με την Ισπανία. Αλλά και η βαθμολογία του δεν είναι πάρα πολύ καλή. Μόλις 60/100. Δηλαδή η ΔΔ θεωρεί το Ισραήλ 60% αδιάφθορο και 40% διεφθαρμένο. Ίσως, όμως, το Ισραήλ να καταφέρει να βελτιώσει τη βαθμολογία του, αν συνεχίσει να σπρώχνει μαύρο χρήμα και λαθραίο οπλισμό στους τζιχαντιστές του Λεβάντε.
Ας πάμε όμως τώρα στη ζώνη της διαφθοράς, στις χώρες δηλαδή εκείνες που δεν περνούν τη βάση του 50. Ποιες μπορεί να είναι οι διεφθαρμένες χώρες;
Πρώτες και καλύτερες (δηλαδή χειρότερες – σύμφωνα με τη ΔΔ) οι χώρες των BRICS:
Η Βραζιλία μοιράζεται την 69η θέση με τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλαδίτσα μας – γιατί «ούνα φάτσα – ούνα ράτσα», τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη και την Σουαζιλάνδη. Βέβαια, η βαθμολογία των παραπάνω χωρών δεν είναι και τόσο αποκαρδιωτική. Μπορεί να μην περνούν τη βάση, αλλά βρίσκονται αρκετά κοντά αφού παίρνουν 43/100. Δηλαδή είναι (πάντα σύμφωνα με τη ΔΔ) 43% αδιάφθορες και 57% διεφθαρμένες. Με λίγο διάβασμα παραπάνω μπορεί να περάσουν την βάση την επόμενη φορά. Αν και για την Ελλάδα τα πράγματα θα ναι λιγάκι δύσκολα, αφού έχασε τον Αντωνάκη σαμαρά, τον άνθρωπο δηλαδή που την ανέβασε από την 99η στην 69η θέση της κατάταξης της ΔΔ μέσα σε μόλις δύο χρόνια!
Όσο για τ’ άλλα BRICS, η Νότιος Αφρική είναι στην 67η θέση (λίγο πιο πάνω από τη Βραζιλία και την Ελλάδα δηλαδή), η Ινδία βρίσκεται στην 85η θέση (38% αδιάφθορη – 62% διεφθαρμένη), η Κίνα στην 100η (36% αδιάφθορη – 64% διεφθαρμένη) και η Ρωσία στη ντροπιαστική 136η θέση (73% διεφθαρμένη). Τη θέση την μοιράζεται – όλως τυχαίως – με το Ιράν…
Βλέπουμε, το λοιπόν, ότι τα BRICS δε χωράνε στον παραδεισένιο κόσμο της ΔΔ. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα αποβράσματα:
Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην 161η θέση της κατάταξης (81% διεφθαρμένη). Είναι, δηλαδή, η 11η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη. Και είναι τόσο διεφθαρμένη γιατί σε αντίθεση με το Μεξικό, τον Παναμά και το Πακιστάν, διαθέτει αριστερή κυβέρνηση. Λίγο καλύτερα τα καταφέρνουν η Βολιβία (103η – μαζί με το Μεξικό), η (Αργεντινή 107η ) και ο Ισημερινός (110ος – μαζί με το Κόσσοβο και την Αλβανία..)
Και τελευταία; Ποια είναι η τελευταία χώρα στην κατάταξη της ΔΔ;
Ναι, καλά το καταλάβατε. Η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη είναι η Βόρειος Κορέα (92% διεφθαρμένη). Αλλά μοιράζεται την τελευταία – πρώτη θέση (και την τιμή) με μια άλλη χώρα – παρία, τη Σομαλία. Οι πειρατές της Σομαλίας, βλέπετε, δε συχνάζουν στα νερά της Καραϊβικής. Στον κόσμο της ΔΔ και των υπεράκτιων εταιριών δεν πλέουν τα πειρατικά των φτωχοδιάβολων του τρίτου κόσμου.