Στρόβιλος 6η ιστορία

Η κυρία με το βιβλίο στο χέρι διάβαζε τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Λακλό. Τη στιγμή που βρισκόταν στη σελίδα 370 ένα αναπηρικό καρότσι αυτοκινούμενο πέρναγε αργά από μπροστά της. Πλάι του μια γυναίκα αρτιμελής ξανθιά όπως τα στάχυα, όπως η φτέρη, όπως η μνήμη των δειλών κοιτούσε γύρω μάλλον αφηρημένα. Στο καρότσι ένας άνδρας νέος ακόμα. Δεν θά ‘ταν πάνω από 45.

Μελαχρινός, με γυμνασμένο σώμα, κοντοκουρεμένα μαλλιά κι ένα γένι κοντό και αραιό. Στους κροτάφους τα μαλλιά του είχαν αρχίσει ν΄ασπρίζουν. Το κάτω χείλος ήταν φουσκωτό. Τα μόνα άκρα που κινούνταν ήταν τα χέρια. Το κεφάλι ήταν μεγαλύτερο απ’  όσο θάπρεπε να είναι το κεφάλι ενός τόσο ήσυχου ανθρώπου. Φαίνεται πως διάβαζε πολύ. Στις δυο πλευρές του καροτσιού κρέμονταν δύο μεγάλοι σάκοι, από τους οποίους ο ένας περιείχε βιβλία, χαρτιά και γραφική ύλη και ο άλλος μια μικρή κάβα.

Ο κύριος με το μεγάλο κεφάλι τα είχε όλα. Η κυρία του, ή ότι τελοσπάντων ήταν, νοσοκόμα, γραμματέας, ερωμένη μιλούσε στο κινητό και χαμογελούσε. Όταν έκλεισε εκείνος ρώτησε: Τι σου είπε; – Πως θάρθει την ίδια ώρα όπως πάντα, πριν σε βάλω για ύπνο, για να μας διασκεδάσει με την επιδεξιότητά του. -Γιατί όμως θέλω να σ’ ακούω να το λες. Ξαναπέστο. Κι εκείνη άρχισε να επαναλαμβάνει τη φράση που προείπε πολλές φορές σαν να της είχε βάλει μια τιμωρία που δεν μπορούσε να αποφύγει.

images (62)

Η κυρία με το βιβλίο στο χέρι δεν πρόλαβε να φθάσει στον πάτο της σελίδας 370 όταν είδε απέναντί της να κάθεται ο κύριος με τον Στρόβιλο ο οποίος κρατούσε στο χέρι ένα μαρκαδοράκι και στο άλλο ένα μπλοκ. Σιωπηλά αλλά με νευρικές κινήσεις είχε αρχίσει να τη σκιτσάρει. Μ’ ένα μειδίαμα στο πρόσωπό της, εκείνη είδε να περνούν πίσω από την πλάτη του άνδρα με τον Στρόβιλο ο ανάπηρος με το μεγάλο κεφάλι, η ξανθιά γυναίκα κι ένας νεότερος άνδρας γεροδεμένος.