Μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Γενάρη
30/01/2015
Προτού ξεκινήσουμε αυτήν την πρώτη μας μετεκλογική ανάλυση θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγνώμη για την απουσία μας τις μέρες πριν από τις εκλογές. Κυριάρχησε, βλέπετε, η ένταση εκείνες τις επίζουλες μέρες στο εσωτερικό της πολιτικής επιτροπής του στροβίλου, με αποτέλεσμα να βρεθούν τα μισά της μέλη στο νοσοκομείο – και τ’ άλλα μισά στο ψυχιατρείο….
Αναδιοργανωθήκαμε, όμως, και σας παρουσιάζουμε εδώ τις πρώτες μας εκτιμήσεις για τ’ αποτελέσματα αυτών των ιστορικών εκλογών
Για την ιστορία πάντως, και προτού προχωρήσουμε στις εκτιμήσεις μας, τα οριστικά προγνωστικά που μας είχε στείλει δύο – τρεις μέρες πριν απ’ τις εκλογές ο Παναγιώτης Εμμανουήλ από το ΨΝΑ είχαν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 35,5% (33,5 – 37,5)
Νέα Δημοκρατία 29% (27,5 – 30,5)
Χρυσή Αυγή 6,5% (5,5 – 7,5)
Ποτάμι 6,5 (5,5 – 7,5)
ΚΚΕ 5,5% (4,5 – 6,5)
ΠΑΣΟΚ: 4,5 – 5%
ΑΝΕΛ: 3,5 – 4%
ΚΔΣ 2,5 (2,5 – 3,5)
Άλλο 5,5 `
Ας πάμε, όμως, στις εκτιμήσεις μας:
Συνολικά, είχαμε μια σημαντική τροποποίηση των συσχετισμών δύναμης υπέρ των λαϊκών δυνάμεων και της αριστεράς. Η Αριστερά πέτυχε μια μεγάλη τακτική νίκη, αφού πήρε, αθροιστικά, το 42,7% των ψήφων και είναι – πια – η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η νίκη ήταν σημαντική, αλλά δεν ήταν καθοριστική, στρατηγικού χαρακτήρα δηλαδή. Η δεξιά διατήρησε σημαντικές δυνάμεις – κοντά στο 42%, ενώ το μνημονιακό μπλοκ δεν καταβαραθρώθηκε (40% ο σκληρός πυρήνας – λίγο παραπάνω, αν συνυπολογίσουμε τους «κρυφούς» μνημονιακούς). Η νίκη αυτή, πάντως, θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε κοντά στο 40% και η αριστερά έπαιρνε, αθροιστικά, λίγο πάνω από 45%, θα μπορούσαμε να μιλάμε για στρατηγική νίκη. Και θα μπορούσε να επιτευχτεί αυτή η νίκη, αν ψήφιζαν οι ξενιτεμένοι και όσοι δεν κατάφεραν – για οικονομικούς λόγους – να πάνε να ψηφίσουν
Η Αριστερά
Είναι πολύ σημαντικό το ότι η εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερά κατάφερε να κρατήσει δυνάμεις. ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήραν τον ίδιο – περίπου – αριθμό ψήφων μ’ εκείνον που είχαν πάρει στις ευρωεκλογές του 2014
Η δεξιά
Η αξιοσημείωτη αντοχή της νδ οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό τμήμα των μνημονιακών ψηφοφόρων – των πλέον ευνοημένων του παλαιού καθεστώτος – συσπειρώθηκαν στο κόμμα του σαμαρά. Και θα ήταν κάπως μεγαλύτερο το ποσοστό αν ….
Τελεία και Παύλα, Λεβέντη είσαι …..
Αν δεν υπήρχε γραμμή για Λεβέντη και Γκλέτσο! Γιατί, πού πήγε καλά ο Λεβέντης; Σε παραδοσιακά κεντροδεξιά κάστρα (κυρίως στην Μακεδονία). Και που πήγε καλά ο Γκλέτσος; Σε περιοχές που είχε σαρώσει η ΧΑ το 2012 (Σαλαμίνα, Δερβενοχώρια, Μενίδι, Κορινθία). Συμπτώσεις, θα πείτε Υ. Γ. η αλήθεια είναι πως το άρθρο είναι μεν εμπεριστατωμένο, ενδελεχές, διεισδυτικό,πλην όμως τελειώνει κάπως απότομα αλλά δεν κατόρθωσε ο διορθωτής να έρθει σ’ επαφή με τον συντάκτη του κειμένου , διότι έχει εξαφανιστεί. Προφανώς αναπαύεται λόγω μιας σοβαρής υπερκοπώσεως την οποία υπέστη προεκλογικώς και μιας παραληρηματικής εκστάσεως μετεκλογικώς…