Αισθήσεις, παραισθήσεις και αριθμοσοφία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε, στην πρόσφατη συνέντευξη – παρωδία που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ  δύο μέρες πριν την Τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, ότι δε φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ότι αισθάνεται πως θα νικήσει στις εκλογές. Για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στους εμβρόντητους δημοσιογράφους (λέμε τώρα) της ΝΕΡΙΤ: «Και σεις, όπου κι αν πάτε, το αισθάνεστε»! Αλλά ας δούμε τώρα αν συμφωνούν και οι αριθμοί με τις αισθήσεις του απερχόμενου.

Μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ (μέσα Σεπτέμβρη) και μέχρι πριν από καμιά – δυο μέρες  διεξάχθηκαν και δημοσιεύτηκαν κάμποσες δεκάδες δημοσκοπήσεις. Ας δούμε, με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις, πως διαμορφώνονται – στο περίπου – οι μέσοι όροι των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ: 34,5%

Νέα Δημοκρατία: 28,5%

Ποτάμι: 7%

Χρυσή Αυγή: 6,5%

ΚΚΕ: 6%

Πασοκ: 5 – 6%

ΑΝΕΛ 3,5%

Λοιπά Κόμματα: 8 – 9%

Προτού προχωρήσουμε, μερικές παρατηρήσεις:

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι – τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία – πολύ αξιόπιστο εργαλείο ανάλυσης και πρόβλεψης. Και δεν είναι μόνο γιατί οι εταιρείες δημοσκοπήσεων χαλκεύουν τα στοιχεία – όντας στενά συνδεδεμένες – οι περισσότερες – με επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Είναι και το ότι οι περισσότεροι – οργισμένοι – πολίτες αρνούνται να απαντήσουν σ’ αυτές τις έρευνες. Αλλά και όταν απαντάνε, λένε ψέματα ή δίνουν αντιφατικές ή αντικρουόμενες απαντήσεις.

Τα παραπάνω νούμερα προέκυψαν από απλή αναγωγή επί του συνόλου της αδιευκρίνιστης ψήφου. Τσουβαλιάσαμε, κοντολογίς, λευκά – άκυρα – αποχή – αναποφάσιστους – δε ξέρω/ δεν απαντώ. Αυτό δεν είναι και πολύ σωστό, επιστημονικά μιλώντας. Αλλά είδαμε και τ’ αποτελέσματα των επιστημόνων στατιστικολόγων….

Έχοντας αυτές τις επιφυλάξεις κατά νου, ας δούμε τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε, για τις αισθήσεις – και κυρίως για την έκτη –  του απερχόμενου πρωθυπουργού, από τα παραπάνω νούμερα:

Υπό νορμάλ συνθήκες –  ίσως και με οποιεσδήποτε συνθήκες – η διαφορά των 6 – τουλάχιστον –  μονάδων δεν καλύπτεται μέσα σε 3 εβδομάδες. Θα πρέπει ο Σαμαράς να εξαϋλώσει την υπόλοιπη δεξιά (της χ. α. συμπεριλαμβανόμενης), να καταπιεί το Βενιζέλο – οποίος δύσκολα καταπίνεται – και, ταυτόχρονα, να κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ το νέο κόμμα του Γιωργάκη. Αισθάνεστε ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν; Και δη ταυτόχρονα;

Εμείς απ’ τη μεριά μας, ως στρόβιλος, αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική προεκλογική περίοδο. Γι αυτό και φτιάξαμε μια  ειδική προεκλογική ομάδα  αποτελούμενη από εκλογολόγους, παρά-ψυχολόγους, μέντιουμ, φιλοσόφους και αριθμοσόφους, η οποία θα σας ενημερώνει (και εξημερώνει) ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Μείνετε συντονισμένοι στον Στρόβιλο!