Ημερολόγια εγκλεισμού-1

 17 Μάρτη 2020

Υπάρχουν πολλών ειδών ημερολόγια, όπως υπάρχουν πολλών ειδών ημέρες, ανάγκες, καταστάσεις, περίοδοι, εποχές, συγκυρίες, εγώ... Υπάρχουν ημερολόγια εξορίστων, μελλοθανάτων, ημερολόγια δουλειάς, Το ημερολόγια του Κάφκα, το ημερολόγιο της Αργώς και του Δαιμονίου του Γιώργου Θεοτοκά, τα ημερολόγια του Γκαίμπελς, Οι μέρες του Σεφέρη που ακολούθησαν τις μέρες του Καβάφη, ποιητή που δυσκολεύτηκε πολύ να αποδεχτεί το αθηναϊκό κατεστημένο, τα Ημερολόγια καταστρώματος, πάλι του Σεφέρη, τα «ημερολόγια οδοστρώματος» που παρουσιάζει ο Μανώλης Πολέντας στο χρονολόγιό του στο f/b Ημερολογιακά μυθιστορήματα, ημερολόγια υποψηφίων για τις εκλογές

Επιταγές και δέματα / τα κανονίζεις - όπως - όπως. /  τριάντα τα εκατό πενήντα τα εκατό / μα ποιος θα  πάρει τη μισή μου ξενιτειά.. Ο Άρης Αλεξάνδρου είχε συλληφθεί πολλές φορές και επειδή αρνήθηκε να κάνει δήλωση μετανοίας εξορίστηκε σε διάφορους τόπους εξορίας.

Φίλε ή αντίπαλε μην τ' αναγγείλεις πουθενά. Δεσμώτης τήδε ίσταμαι της ένδον ρήμασι πειθόμενος.

Η Ελλάδα ήταν γεμάτη εξόριστους τις δεκαετίες του '40 και '50 σε ξερονήσια όπως η Γυάρος, το Τρίκερι, ο Άη Στράτης η Φολέγανδρος, αλλά το 1971 προσπαθώντας να ξεφύγει από μια νέα σύλληψη λόγω της δικτατορίας που είχε επιβληθεί το 'σκασε για το Παρίσι. Γι' αυτόν το Παρίσι της δεκαετία του '70 ήταν τόπος εξορίας, αλλά ήταν ελεύθερος να κυκλοφορεί, να γράφει και να μεταφράζει.

 

Είταν η ώρα που επρόκειτο να ανάψουν οι φανοστάτες. Δεν είχε καμιά αμφιβολία, το 'ξερε πως [όπου να 'ναι

θα ανάβανε όπως και κάθε βράδυ άλλωστε. Πήγε και στάθηκε στη διασταύρωση, για την ακρίβεια στη νησίδα ασφα-

λείας, για να δει τους φανοστάτες να ανάβουν. Ταυτόχρο - /

να, τόσο στον κάθετο, όσο και στον οριζόντιο δρόμο. (...) εντελώς ξαφνικά, είδε τον ήλιο να ανα-

τέλλει, ταυτόχρονα, απ' τον κάθετο δρόμο και απ' τον αλ-

λον, τον οριζόντιο''.

Υπάρχουν και κάτι περίεργα ημερολόγια πολύ περίεργα αλήθεια που περιγράφουν ή προσπαθούν να το κάνουν τις μέρες ενός έγκλειστου, όχι γιατί έκανε κάποια παράβαση, -αλλιώς θα πήγαινε στη φυλακή - αλλά γιατί το επιβάλλουν τα περιορισμένα αντισώματα του οργανισμού του απέναντι σ' ένα πρωτοεμφανιζόμενο ιό, ο οποίος απειλεί να εισβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και να καταστρέψει τις αντοχές του. Στις φυλακές οι έγκλειστοι είναι όλοι μαζί μοιρασμένοι σε κελιά. Τέσσερις, έξι μαζί ή στην απομόνωση ένας μόνο. Σε κατάσταση απομόνωσης, λοιπόν, ο καθένας κλεισμένος σπίτι του, μόνος του ή με την οικογένειά του, είναι το ίδιο φυλακισμένος εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ιός COVID-19 τον απειλεί θανάσιμα. Καραντίνα, λοιπόν, είναι η κατάσταση που επιβάλλεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στις περιπτώσεις επιδημιών. Παλαιότερα ένα μικρόβιο, ένας ιός αποδεκάτιζε τις νεανικές ηλικίες.

Αυτός ο καινούργιος, ο χωρίς συστάσεις και προϋπηρεσία, που μεταλλάσσεται έως και 20 φορές,  λένε, έτσι που να μην μπορείς να τον εντοπίσεις και να τον απομονώσεις, χτυπάει τους ηλικιωμένους και τους σοβαρά ασθενείς από χρόνια νοσήματα. 

Οι έγκλειστοι, λοιπόν, καταμετρήθηκαν και βρέθηκαν να αριθμούν το ασύλληπτο νούμερο: 1.500.000.000 άνθρωποι. Κι είναι η ώρα να ακούσεις τον ποιητή:

''στο ημερολόγιο γράψαμε

κυκλών και καταιγίς

και στείλαμε το S O S

μακριά σε άλλα καράβια''.

μονολογεί ο marconi Νίκος Καββαδίας.

Ο έγκλειστος, ο άνθρωπος σε κατ΄οίκον περιορισμό απαγορεύεται να βρεθεί καθ' οδόν αν δεν έχει τίποτα αναγκαίο να πράξει: να ψωνίσει τρόφιμα, να προμηθευτεί φάρμακα, να πάει στο γιατρό, να φροντίσει γονείς ή συγγενείς ηλικιωμένους και ανήμπορους, να κάνει τζόγκιν ή να πάει το σκύλο του βόλτα, να κάνει δηλαδή τα απολύτως αναγκαία, τα στοιχειώδη που μπορεί  να κάνει ένας άνθρωπος στον καθ' ημέραν βίο του.

Για να γίνει κάτι τέτοιο αυτό το 1.500.000.000 ανθρώπων εγκαταστημένο σε διάφορες χώρες, πρέπει να ανασταλούν άρθρα του συντάγματος της κάθε χώρας και να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατάσταση πολιορκίας. Ένας είδος, δηλαδή, επιβολής στρατιωτικού νόμου, ο οποίος αναστέλλει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι και του επικοινωνείν με τους άλλους. Για τον έγκλειστο δεν υπάρχει ο Άλλος,  εκτός από τους άλλους που συμβιώνουν μαζί του, αλλά στην περίοδο της ελευθερίας συνευρίσκονται ελάχιστες ώρες της κάθε ημέρας ενώ στην περίπτωση του εγκλεισμού από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός ο ένας είναι μαζί με τον άλλον απέναντι από τον άλλο, ωστόσο μ’ αυτόν που συμβιώνει και μόνο. Έτσι επιβάλλεται ο κάθε έγκλειστος να σηκώσει το βάρος της ατομικής του ευθύνης. Το μέτρο της καραντίνας κάποτε επιβαλλόταν μόνο σε αυτούς που ασθενούσαν ή ήταν φορείς του ιού και επρόκειτο πιθανώς να ασθενήσουν. Ο εγκλεισμός των υγειών επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους και επειδή δεν πειθάρχησαν όλοι εξαρχής στις εντολές της  η κυβέρνηση ''αναγκάστηκε'' να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυστηρή καραντίνα Ο εγκλεισμός σ' έναν περιορισμένο χώρο, όπως είναι ένα σπίτι, χωρίς το δικαίωμα να μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς ελεύθερος μάλιστα χωρίς άδεια είναι πολύ οδυνηρός, γιατί οι άνθρωποι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός της κατοικίας τους. Τώρα καλούνται να ζήσουν, για άγνωστη χρονική διάρκεια, μαντρωμένοι.

Μηδέν. Μηδέν. Μηδέν.

Μηδέν και έναν.

Αργήσαμε.

Όλα είναι κλειστά

κ΄ οι φυλακές ακόμα

λόγω πένθους.

 

(...)

 

Σα βγήκα να τινάξω τις κουβέρτες δεν είδα σκόνη στο σκοτάδι.

 

Φαίνεται πως χτίσανε

όλα τα παράθυρα

όλες τις χαραμάδες.

 

Μόνο τα τηλέφωνα δεν κατάφεραν να σιγήσουν. Ομιλούν, συνεχώς ομιλούν. Η μοναξιά είναι ένας πολύποδας που δεν μπορείς να τον εγχειρήσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.