Φιλοκτήτου και Αίαντος γωνία

Περπατώ με το κεφάλι σκυμμένο. Οι πλάκες του πεζοδρομίου περνούν κάτω απ' τα παπούτσια μου. Την τελευταία στιγμή αποφεύγω να πέσω πάνω σ' ένα στύλο. Έρχομαι κατά πάνω μου. Ποτέ δε πίστευα πως θα με συναντούσα γωνία Φιλοκτήτου και Αίαντος. Και αυτές οι πινακίδες των δρόμων είναι βαλτές να σου θυμίζουν ό,τι έχει ξεχαστεί.

Εγώ και εγώ περπατήσαμε αμίλητοι πλάι πλάι. Προσπεράσαμε το Καλλιμάρμαρο και διαπεραιωθήκαμε στην απέναντι όχθη. Ο ξυλοθραύστης μας αγνόησε. Τότε ήταν που μπήκε απρόσκλητη ανάμεσά μας η Άρτεμις που είχε βγει μόλις από το λουτρό της. Γυρίσαμε και οι δυο τα κεφάλια μας και την κοιτάξαμε. Για την ακρίβεια, εγώ κοίταξα δεξιά την κάπως χλωμή παρειά της. Εγώ από την άλλη  μια  πιο ροδαλή εκδοχή της. Φορούσε ένα αέρινο  μακρύ φόρεμα. Και κάτι εξαιρετικά περίπλοκα σανδάλια. Θαρρείς δεν πατούσε καν στη γη. Της έπιασα το αριστερό χέρι και ο άλλος εγώ το δεξί. Προχωρώντας χρειάστηκε να περάσουμε το πτώμα του Ακταίωνα. Πολύ παράδοξη τύχη για έναν τόσο ερωτευμένο αλλά και εξαιρετικά περίεργο και ασυγκράτητο νεαρό. Όταν πια είχαμε αφήσει το πτώμα του πίσω μας εκείνη μας είπε με σταθερή και κατηγορηματική φωνή:

'' Μην ξεχάσετε ποτέ αυτό το πτώμα, μην ξεχάσετε ποτέ τη μοίρα ενός τόσο αδιάκριτου νεανία, επιπόλαιου, βιαστικού και παράτολμου.''

Εμείς δεν βγάλαμε τσιμουδιά.

Συνέχισα να κοιτώ τις πλάκες του πεζοδρομίου βυθίζοντας το βλέμμα μου στις ακαθαρσίες τους. Φθάνοντας στη γωνία Αμερικής και Πανεπιστημίου άκουσα την τρομπέτα του Μάιλς Ντέηβις να συνοδεύει την αλλόφρονα Ζαν Μορό. Στο ασανσέρ είδα τον δολοφόνο του συζύγου της με καταματωμένο πουκάμισο και δίχως γραβάτα, ξέπνοο να προσπαθεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό του στο καθρέφτη. Στον καθρέφτη δεν φαινόταν ούτε το δικό του ούτε το δικό μου είδωλο.

Λίγο πριν την Βασιλέως Γεωργίου - εκεί που μια νύχτα σκότωσε εκείνη την γυναίκα -έπεσα πάνω στον ''Ιωάννη το Βίαιο''. Πριν το έγκλημα του ήταν γείτονάς μου. Τώρα έμοιαζε να μην είναι γείτονας κανενός. Η θεία του είχε πεθάνει, όσο αυτός βρισκόταν στη φυλακή.

Εγκλήματα δεν γίνονται μόνο στο σινεμά.

Εγκλήματα γίνονται στ' αλήθεια.

Οι γιοί του Κάιν τα διαπράττουν.

Έχω κάνει και εγώ ένα έγκλημα. Στη φαντασία μου. Αλλά δεν έχω τιμωρηθεί γι' αυτό.