Οφθαλμαπάτη

μετάφραση από τα ρωσικά: Ελένη Κατσι'ωλη 

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς, φορώντας τα γυαλιά, παρατηρεί το πεύκο και βλέπει: πάνω του κάθεται ένας άνδρας που δείχνει την γροθιά του.

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς, βγάζοντας τα γυαλιά, κοιτάζει το πεύκο και δεν  βλέπει να κάθετα κανείς.

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς, φορώντας τα γυαλιά, παρατηρεί το πεύκο και ξαναβλέπει ότι πάνω του κάθεται ένας άνδρας που δείχνει την γροθιά του.

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς, βγάζοντας τα γυαλιά, ξαναβλέπει ότι κανείς δεν κάθεται στο πεύκο.

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς, ξαναφορώντας τα γυαλιά, κοιτάζει το πεύκο και ξαναβλέπει ότι κάθεται ένας άνδρας που δείχνει τη γροθιά του.

Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς δεν θέλει να πιστέψει στο γεγονός και θεωρεί ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη.

19…

 

 

Δανιήλ Ιβάνοβιτς Χαρμς Γιουβατσόφ (1905-1942), Ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Μέλος της «Ένωσης Πραγματικής Τέχνης».[1] Από το 1926 αποπειράται να ενώσει τις δυνάμεις των αριστερών συγγραφέων και ζωγράφων του Λένινγκραντ. Το φθινόπωρο του 1927 η Ένωση με επικεφαλής τον ίδιο παίρνει την οριστική ονομασία της. Σε αυτή συμμετέχουν εκτός από τον Χαρμς ο Αλεξάντρ Βεντένσκι, ο Νικολάι Ζαμπαλότσκι, ο Κονσταντίν Βαγκίνοφ, ο Ίγκαρ Μπαχτεριόφ, ο Μπόρις Λεβίν, ο Κλιμέντι Μιντς κ.ά.

Για αυτή τη δράση ο Χαρμς συνελήφθη για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 1931 μαζί με άλλα μέλη της ομάδας για συμμετοχή σε «αντισοβιετική ομάδα συγγραφέων». Καταδικάστηκε τρία χρόνια σε σωφρονιστικό στρατόπεδο. Τον Μάρτιο του 1932 η απόφαση μετατράπηκε σε εξορία και ο Χαρμς στάλθηκε στο Κουρσκ.

Η δεύτερη σύλληψη έγινε το Αύγουστο του 1941, ύστερα από καταγγελία της Αντονίνα Ορανζίρεγεβα, στελέχους της ΝΙΚΑΒΕΝΤΕ. Κατηγορήθηκε για «συκοφαντική και ηττοπαθή συμπεριφορά». Ο Χαρμς, για να γλυτώσει την εκτέλεση προσποιήθηκε τον τρελό. Το έκλεισαν σε τρελοκομείο του Λένινγκραντ όπου πέθανε από πείνα κατά την πολιορκία της πόλης. Στις 25 Ιουλίου 1960 με αίτημα της αδελφής του, η Γενική Εισαγγελία τον αθώωσε και τον αποκατέστησε.