Ο Μαλτέζος δρομέας

Α.

Ένας δρομέας απ τη Μάλτα περίμενε την πιστολιά του αφέτη. αλλά ο αφέτης είχε αφήσει τη θέση του κι είχε γίνει άφαντος. Ο δρομέας απ' τη Μάλτα είχε άρτια προετοιμασία και περίμενε αυτή τη μέρα πολύ καιρό για να δείξει την αξία του. Κρεμόταν πάνω του ολόκληρη η χώρα, η οποία δεν είχε καλύτερο αθλητή. 

Είχαν περάσει επτά ολόκληρα λεπτά κι ο αφέτης δεν φαινόταν. Οι άλλοι άλτες χαλάρωσαν υπερβολικά. Απορρυθμίστηκαν. Ένας την κοπάνησε. Ώσπου τα μεγάφωνα ανήγγειλαν πως η κούρσα αναβάλλεται. 

Ο Μαλτέζος δρομέας από τη νευρικότητά του έσκασε στα γέλια. Έκανε λες και τον γαργαλούσαν σ' όλο του το σώμα σαράντα εννιά νύμφες του δάσους του Σου Σέιχ. Σπαρταρούσε από τα γέλια χωρίς να βγάζει κανένα ήχο από το στόμα του., μέχρι που έβαλε τα κλάματα Τα δάκρυά του, τ' αλμυρά πότισαν το γρασίδι.

Β.

Ύστερα από εξήντα τρεις μήνες σ' αυτήν την θέση του σταδίου φύτρωσε το τετράφυλλο τριφύλλι. Κι ένα κουαρτέτο έπαιζε σε πανευρωπαϊκή πρώτη το κάπως παράδοξο κονσέρτο: 'Τρέξε, άλτη τρέξε'  ο εστί μεθερμηνευόμενον: ' σφάξε μ αγά μ να αγιάσω'. 

Στην άκρη του σταδίου μια χορωδία έψελνε τον ύμνο: 'Όχι άλλα μέτρα, μας πήρατε τα μέτρα....' και ένας ένας, τα μέλη της απίστευτης αυτής χορωδίας έπεφταν ανάσκελα στο έδαφος και επιδίδοντο σε ατέλειωτο κλαυσίγελο.

Στο τέλος αυτής της περφόρμανς στην οποία  συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο αθλητισμός κι ο πολιτισμός εμφανίστηκαν στον ουρανό του σταδίου οι σαράντα εννιά παρθένες οι οποίες σκέπασαν με τον ίσκιο τους το όλον θέαμα, το οποίο μεταδιδόταν τηλεοπτικώς πανευρωπαϊκά πλην Μάλτας.