Ο Κος Πενθήμερος,Β΄μέρος 53. Νέα Ζωή

Πόσος χρόνος, αλήθεια, τον χώριζε από κείνο το επεισόδιο της απόλυσής του; Ο χρόνος πριν από την απόλυσή του κυλούσε γραμμικά. Ο χρόνος ο δώθε απ' αυτήν πίσω-μπρος. Με τρόπο συνειρμικό. Μη ξεχνάμε πως διάβασε και Φρόυντ, πάντα καθήμενος επί της λεκάνης, αφοδεύων- μια συνήθεια που συνέχισε ν' απολαμβάνει και στη νέα του ζωή. Κατά περίεργο τρόπο τα δοκίμια του Φρόυντ αντί να τον αναστατώνουν τον καθησύχαζαν. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο πρώην Κος Πενθήμερος και νυν Τηλέμαχος ήταν ένας εκκεντρικός. 

Κινιόταν πάντα στην περιφέρεια. Δεν περνούσε ποτέ απ' το κέντρο. Περιπλανώμενος έχοντας πάντα ένα τείχος δεξιά του. Έτσι  υποχρεωνόταν ν' ακολουθεί την πορεία που είχαν ετοιμάσει γι αυτόν. Τα τείχη διέθεταν, ωστόσο, ανοίγματα και πολεμίστρες και υπόγειες διαβάσεις, όχι όμως και τόσο φανερές. Αν κοίταζε, αν έψαχνε την έξοδο θα έβρισκε περισσότερες της μιας. Αλλά η υποθερμία του, η έλλειψη περιέργειας τον εγκλώβιζαν εντός των τειχών. Χωρίς όμως να περνά από το κέντρο. Τα εντόσθια της πόλης. Το στομάχι της. Δεν είχε, βέβαια, δυσπεψίες, εντερικές διαταραχές, στομαχικούς ιλίγγους. 

Είχε πια αποκτήσει πολλές καινούργιες εμμονές. Είχε ξαφνικά μεγάλη περιέργεια για κάθε τι. Ενθουσιαζόταν με την παραμικρή ανακάλυψη. Είχε μάτια και έβλεπε. Αυτιά και άκουγε. Στομάχι που γουργούριζε όταν βιαζόταν ν' αλέσει την τροφή. Ανάγκη συντροφιάς. Ανάγκη έκφρασης. 

Έγραφε λοιπόν. Έγραφε κάποιες σύντομες σκέψεις. Ασκήσεις ύφους. Σαν γυμναστικές ασκήσεις. Μονόζυγο. Βατήρας. Διάδρομος. Οι φράσεις του όμως κυλούσαν δύσκολα. Άσθμαιναν. Δεν είχε πειθαρχία το γράψιμό του. Είχε ως τώρα ακολουθήσει μια πορεία γραμμική, αδιατάρακτη. Χωρίς παγίδες. Αυτές τις προσπερνούσε χωρίς να τις βλέπει. Κι άμα δεν ξέρεις πως υπάρχουν παγίδες δεν πιάνεσαι ποτέ σ' αυτές. Αυτός έβλεπε πάντα χαμηλά. Δεν είχε τίποτα να πει. Δεν είχε ανάγκη να διατυπώσει μια σκέψη. Γιατί δεν έκανε καμία. Δεν σου χρειάζεται μια σκέψη άμα δεν έχεις κανένα να την μοιραστείς. Έπειτα η σκέψη ενδέχεται και να σε οδηγήσει σε μια επόμενη κι αυτή με τη σειρά της σε μια άλλη. Κι αν κάποια απ' αυτές είναι αινιγματική θα μπλέξεις μαζί της και δεν θα κάνεις άλλη δουλειά από το να σκέφτεσαι.