Στρόβιλος 8η ιστορία

Αυτή τη φορά, η κυρία που δεν κρατούσε βιβλίο στο χέρι και ο κύριος με τον Στρόβιλο δεν συναντήθηκαν στο cafe Deldestino. Αλλά στο σινεμά.

Είχε πια καλοκαιριάσει. Κάθονταν άνετα στις πολυθρόνες τους. Πλάι σ’ εκείνη ένα τραπέζι μεταλλικό γαλάζιου χρώματος, που αυτή τη φορά δεν είχε πάνω του ένα φλυτζάνι διπλό εσπρέσο, αλλά δυο μπουκάλια μπύρας, ένα για τον καθένα τους.

Στην οθόνη, που στεφάνωνε ένας καταπράσινος κισσός έπεφταν οι τίτλοι : «Ο αδιάφορος». Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο νεανικό διήγημα του Μαρσέλ Προυστ. Μια ερωτική ιστορία εποχής. Μια κυρία του καλού κόσμου ερωτεύεται έναν άνδρα ανάξιό της – καθόλου ενδιαφέροντα – που διαρκώς της ξεγλυστράει. Είναι αδιάφορος. Όχι μόνο γι′ αυτήν. Αλλά για όλες τις γυναίκες του είδους της. Εκείνη γιατρεύεται από το πάθος της γι′ αυτόν, μόνο όταν παντρεύεται έναν άνδρα της τάξης της, τον οποίο όμως δεν αγαπά.

 

Όταν τελείωσε η προβολή κοιτάχτηκαν. Το χείλος της ήταν ιδρωμένο. Εκείνος είχε το ύφος άνδρα, που απολάμβανε την νίκη του. Επί ολόκληρου του γυναικείου φύλου. Λέξη δεν αντάλλαξαν. Σηκώθηκαν και διασχίζοντας το διάδρομο, συνάντησαν άλλα ζευγάρια, που είχαν παρόμοιες σκέψεις και αντάλλασσαν παρόμοια βλέμματα.  Και βγήκαν απ’ την αίθουσα.