Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα. Γιατί; Ποιον ωφέλησε η γνώση; Σε τι τον βοήθησε; Σε ποιο πράγμα του φάνηκε χρήσιμη; Το μόνο καλό για τον κύριο Γνώσιο είναι πως περιφέρεται σαν φουσκωμένος διάνος επειδή ξέρει.

Ξ έ ρ ε ι. Αλλά δεν υποψιάζεται, δεν υποθέτει, δεν εικάζει, δεν αμφιβάλλει, δεν σκέπτεται, δε στοχάζεται, δεν ανησυχεί.

Το μόνο χρήσιμο για κάποιον που ξέρει είναι πως μπορεί να υποβάλλει έφεση. Να εφεσιβάλλει μιαν απόφαση που δεν συμφέρει αυτόν ή τον πελάτη του ή είναι άδικη, κατά τη γνώμη του. Ν’ αδειάσει το σιφόνι από τα σκουπίδια που εμποδίζουν την κανονική ροή του νερού. Αλλά να σχολιάσει εύστοχα δεν ξέρει. Να πετάγεται μόνο ξέρει και να λέει εγώ ξέρω και μάλιστα χωρίς αιδώ. Τελικά τι ξέρει άραγε αυτός που δεν ξέρουν και κάποιοι ή ακόμα και πολλοί άλλοι;

Με τα υλικά που γνωρίζει να χρησιμοποιεί δε χτίζεται μια ευάερη κατοικία. Τα υλικά αυτά άλλωστε δεν τον βοηθούν να ξαναθυμηθεί τη λέξη εκείνη που της είπε την τελευταία βραδιά που την συνάντησε. Τότε που τον αποχαιρέτησε. Κι από τότε δεν την ξαναείδε. Έπειτα, δεν την εμπόδισε να φύγει. Δε βρήκε τη λέξη που της είχε πει όταν  την κέρδισε.

Η γνώση δε βοήθησε κανένα να κερδίσει ή να κρατήσει τον έρωτά του. Η γνώση τον βοήθησε να τη χάσει. Κανένα δε βοήθησε να φωτίσει τα έπιπλα των αισθημάτων του.

Κι εκεί που καθόταν έπεσε στο πάτωμα άπνους. Ξύπνησε στο κρεβάτι μιας κλινικής την ώρα του λυκόφωτος. Στο απέναντι κρεβάτι κάποιος ροχάλιζε. Ξέρετε του είπε ο γιατρός βάρδιας: «Σας έσωσε η γνώση του πόνου».

Κι αυτός ποτέ δεν ξαναμίλησε εναντίον του.

15/2/2024